Evropa bi izbegla Prvi svetski rat, a Srbija etiketu krivca i ogromne žrtve da je samo...

Izvor: 24sata, 03.Avg.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa bi izbegla Prvi svetski rat, a Srbija etiketu krivca i ogromne žrtve da je samo...

Ubistvo Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, poznatije kao “Sarajevski atentat” koje se dogodilo 28. juna 1914. godine i bilo okidač za izbijanje Prvog svetskog rata moglo je možda da bude i izbegnuto.

Eksperti su rekonstruisali ceo događaj i testirali jaknu (pancir, prsluk) i pištolj identičan onome koji je korišćen u Sarajevu i došli do zaključka da je Franc mogao da ostane živ da je tog dana nosio baš takav prsluk, za koji se veruje da je i imao, ali ga >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << tada  nije obukao.

Da li bi na ovaj način početak Prvog svetskog rata bio odložen?

Atentat Sarajevu koji je izveo Gavrilo Princip bio je povod za izbijanje Velikog rata.

Franc Ferdinand sa suprugom Sofijom | Foto: Profimedia.rs

Ideja da se ovaj istorijski događaj rekonstruiše potekla je od Lize Trejnor koja istražuje događaje u vezi sa Prvim svetskim ratom, a pronađen je i pištolj skoro pa identičan onome koji je koristio Princip.

- Na ovako nešto naveo me je pronalazak ovog pištolja iz 1910. godine, koji je skoro pa isti kao onaj iz koga je pucao Gavrilo Princip i verujem da je i taj, atentatorov napravljen u to neko vreme. To me je navelo na misao, a šta da Ferdinand nije bio ubijen, da li bi početak rata bio odložen ili se do njega nikada i ne bi došlo. Posle nekoliko meseci istraživanja, otkrila sam da je vrlo moguće da je i prestolonaslednik imao svoj pancir - rekla je Trejnorova.

Pancir je testiran i izrađen prema originalu, a šta bi bilo da je orginal baš tog kobnog dana bio na Francovim grudima, zauvek će ostati nepoznanica.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.