Evropa: Italija, posle godinu dana, ukida ograničenja, Britanija iznosi plan za treću dozu vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 10:22

Evropa: Italija, posle godinu dana, ukida ograničenja, Britanija iznosi plan za treću dozu vakcine

Cela Italija je od danas postala "bela zona", što znači da je opasnost od zaraze kovidom-19 minimalna i da se ukidaju mere ograničenja, piše agencija Ansa.

Izuzetak je samo severna pokrajina Vale d'Aosta, koja je još ovu sedmicu u režimu takozvane "žute zone", što podrazumeva da blage mere ograničenja ostaju na snazi još sedam dana.

U celoj zemlji ukida se policijski sat, koji je bio na snazi od 23 do 5 sati narednog dana.

Italija je još prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine uvela način opisa epidemiološke situacije zonama u boji, gde je crvena označava najviši rizik od zaraze i najstrože mere ograničenja, a bela zona ukidanje anti-kovid mera.

Na današnjoj sednici vladin Naučno-tehnički komitet doneće odluku da se, naredne sedmice, ukine obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Tim povodom list "Fanpejdz" piše da će posle godinu dana Italijani moći slobodno da dišu.

Ali građani su nestrpljivi i već se, na ulicama, mogu videti mnogi koji masku nose oko vrata, pripravnu u slučaju kontrole, a ne kako je propisano preko lica.

Ostaje na snazi preporuka da se izbegavaju velika okupljanja, ali Rimljani su to ignorisali, pa je juče, zbog mase sveta na pojedinim gradskim trgovima, policija ograničila pristup postavljajući zaštitnu ogradu.

Austrija: Prvi put od 10. avgusta ispod 100 novozaraženih

U Austriji je, prvi put od 10.avgusta prošle godine, dnevni broj novozaraženih pao ispod 100.

Prema zvaničnim podacima, u protekla 24 sata registrovana su 94 nova slučaja infekcije korona virusom, a nije bilo nijednog smrtnog slučaja.

"Postigli smo ogroman korak. Po prvi put od 10.avgusta imamo manje od 100 novozaraženih. To pokazuje koliko se dobro razvija situacija", istakao je kancelar Sebastijan Kurc.

On je ukazao da su vidljivi sezonski efekti i vakcinacija.

"Moj apel je da, ko još razmišlja da li da se vakciniše, to odluči u korist vakcine. Najkasnije na jesen će zaraze ponovo rasti i zbog toga treba da se zaštitimo što je bolje moguće", rekao je Kurc.

Najveći dnevni broj zaraženih u Moskvi

Broj novozaraženih koronavirusom na području Moskve dostigao je 1.800 u protekla 24 sata, što je rekordan broj od početka pandemije, izjavila je danas ruska ministarka zdravlja Svetlana Strigunkova.

"U proteklih nedelju dana, broj pacijenata sa potvrđenim virusom porastao je za tri odsto ili za 8.500 ljudi. Broj dnevnih infekcija dostigao je 1.800. To je naš apsolutni rekord", izjavila je Strigunkova na zasedanju vlade Moskovske oblasti, a prenosi ruska agencija Tass.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u Rusiji je porastao za 440 u poslednja 24 sata u poređenju sa 450 iz prethodnog dana, čime je broj preminulih od kovida dostigao ukupno 129.801, saopštio je ruski nacionalni krizni centar za borbu protiv korona virusa.

U poslednja 24 sata, Rusija je registrovala 17.378 slučajeva kovida-19, čime se ukupan broj slučajeva popeo na 5.334.204.

Saopšteno je i da je registrovan oporavak 8.361 lica od kovida u protekla 24 sata, čime je ukupan broj oporavljenih dostigao 4.878.333.

Henkok: Uskoro izlazimo sa planom o trećoj dozi vakcine

Planovi za treću, jesenju dozu anti-kovid vakcine će biti poznati u narednih nekoliko nedelja, izjavio je danas ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok.

Ministar zdravlja Velike Britanije rekao je da vlada čeka rezultate kombinovanja vakcina, preneo je BBC.

Stručnjaci iz Službe za javno zdravlje (NHS) i poznatiji britanski lekari su rekli da planiranje za vakcinisanje trećom, buster dozom, mora početi odmah, jer će "naići veći izazovi".

Eksperti kažu da na brojna pitanja treba dati odgovor, uključujući koliko traje imunitet na prvobitne vakcine protiv korona virusa.

Ostaje i pitanje da li treba vakcinisati decu.

"Trenutno pokušavamo da utvrdimo koja kombinacija vakcina je najefikasnija", poručio je Henkok.

Među testiranjima buster doza, kombinuju se razne vakcine širom Engleske. Visoki vladin zvaničnik je rekao da će Velika Britanija imati koristi od novih vakcina kompanija Novavaks i Valneva, koje čekaju odobrenje britanskog medicinskog regulatornog tela.

Dosad je blizu 60 odsto punoletnih Britanaca primilo dve doze vakcine, što znači da su potpuno vakcinisani, a više od 80 odsto je primilo bar jednu dozu.

U tekstu se dodaje i da su prethodnih dana ljudi pohrlili da prime vakcine, a građani su u petak i subotu zakazali preko milion vakcinacija za punoletne građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Italija konačno u "beloj zoni"

Izvor: B92, 21.Jun.2021

Cela Italija je od danas postala “bela zona”, što znači da je opasnost od zaraze koronavirusom minimalna i da se ukidaju mere ograničenja...Izuzetak je samo severna pokrajina Vale d'Aosta, koja je još ovu sedmicu u režimu takozvane “žute zone”, što podrazumeva da blage mere ograničenja ostaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.