Erupcija vulkana: Nestali turisti, ima stradalih i povređenih

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erupcija vulkana: Nestali turisti, ima stradalih i povređenih

Jedna osoba je poginula, najmanje 20 je povređeno dok se više njih vodi kao nestalo nakon erupcije vulkana na novozelandskom Belom ostrvu.

Kako se navodi, najmanje 20 osoba je povređeno kada je vulkan počeo da baca pepeo na tom popularnom turističkom mestu.

Policija je saopštila i da se očekuje da bude veći pošto još ima osoba koje se vode kao nestale.

Oko pedeset turista, među kojima i stranci, nalazili su se blizu vulkana u trenutku erupcije, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popodneva po lokalnom vremenu (u 2.11 po centralnoevropskom vremenu). Vlasti su poslale veliki broj spsasilaca da zbrinu povređene i da pronađu nestale.

"Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag", rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tle ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada "suviše opasno" da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povredjeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

"Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute", rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procenila je ovu erupciju kao umerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti, ; avanturistički turisti vole da ga obilaze. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile ;česte erupcije poslednih 50 godina a najskorija je bila 2016.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U erupciji vulkana na Novom Zelandu poginulo pet osoba

Izvor: RTS, 09.Dec.2019

Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko se vodi kao nestalo, u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, saopštili su zvaničnici. . Kako se navodi, najmanje 20 osoba je povređeno kada je vulkan počeo da baca pepeo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.