Epidemija ebole proglašena međunarodnom zdravstvenom krizom

Izvor: B92, 17.Jul.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija ebole proglašena međunarodnom zdravstvenom krizom

Smrtonosna epidemija ebole u Kongu proglašena je međunarodnom zdravstvenom krizom, objavila je SZO nakon što se virus proširio na grad od dva miliona ljudi.

Predstavnica SZO za Kongo Laura Miler izrazila je nadu, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, da će posle najnovije objave SZO uslediti hitne akcije, praćene dodatnim sredstvima međunarodnih donora.

"Svakoga dana, žene, muškarci i deca umiru od virusa ebole i lako je zboraviti da su rastuće brojke slučajva ustvari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi. Sada, sa prvim slučajem u Gomi (istočni Kongo), od krucijalnog je značaja da lokalne zajednice uključimo u svaki korak odgovora (na epidemiju), izgrađujući tako poverenje i saradnju, i gledajući na njih kao na istinske partnere. Ne možemo ovo da uradimo sami", rekla je Miler.

Stručni odbor SZO je odbio u tri navrata da savetuje agenciju Ujedinjenih nacija za zdravstvo da sačini deklaraciju za ovu epidemiju, za koju su drugi stručnjaci tvrdili da je odavno ispunila uslove za proglašenje.

Više od 1.600 ljudi umrlo je od avgusta u drugoj najsmrtonosnijoj epidemiji ebole u istoriji, koja se odvija u regionu opisanom kao ratna zona, prenosi AP.

Ove nedelje potvrđen je prvi slučaj ebole u Gomi, glavnoj regionalnoj raskrsnici u severoistočnom Kongu s međunarodnim aerodromom na granici sa Ruandom. Zdravstveni stručnjaci strahuju od ovog scenarija već mesecima.

Deklaracija o globalnoj zdravstvenoj krizi često donosi veću međunarodnu pažnju i pomoć, ali i zabrinutost da bi "nervozne" vlade mogle preterano reagovati zatvaranjem granica.

I dok rizik od regionalnog širenja ostaje visok, rizik izvan regije je nizak, izjavio je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus nakon objave u Ženevi.

Ovo je peta takva deklaracija u istoriji. Prethodne hitne situacije proglašene su za razarajuću epidemiju ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine koja je odnela više od 11.000 života.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.