Eksplozija u Arhangelsku – koje rakete su testirali Rusi

Izvor: RTS, 13.Avg.2019, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Arhangelsku – koje rakete su testirali Rusi

Sjedinjene Američke Aržave veruju da je nedavna eksplozija u Arhangelskoj oblasti u Rusiji bila povezana sa programom Kremlja da razvije hipersonične krstareće rakete, rekao je visoki zvaničnik administracije Donalda Trampa.
U zatvorenom gradu Sarovu u ponedeljak je sahranjeno petoro naučnika.

Ruska nuklearna korporacija "Rosatom" je nakon toga saopštila da se radilo o nesreći tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << testiranja rakete na severu Rusije, prenosi Rojters.
Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je Rojtersu da Vašington nije bio spreman da kaže da li je reč o nuklearnoj eksploziji, ali da veruje da je eksplozija sadržala radioaktivne elemente.
Eksplozija bi mogla da predstavlja korak unazad za ruski program, iako je ostalo nejasno da li se radilo o neuspehu u lansiranju rakete, naveo je neimenovani zvaničnik. 
Prema navodima RT, Vašington veruje da je eksplozija povezana sa hipersoničnim krstarećim raketema 9M730 Burevestnik, za koju NATO koristi kodno ime SSC-X-9 Skyfall.
Kako se navodi, rakete su dizajnirane tako da mogu da krstare po ogromnim prostranstvima, čak danima oko čitave planete.
Rusko nastojanje da razvije krstareće hipersonične rakete pokrenulo je pitanja o tome da li će takozvani nuklearni sporazum pod nazivom "Novi start", koji ističe 2021. godine, biti produžen za još pet godina, navodi Rojters.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD veruju da su Rusi testirali hipersonične krstareće rakete

Izvor: B92, 13.Avg.2019

SAD veruju da je nedavna eksplozija u Rusiji, kada je poginulo pet naučnika, bila povezana sa ruskim programom hipersoničnih krstarećih raketa...To je rekao u utorak visoki zvaničnik administracije Donalda Trampa, prenosi Rojters...Ruska nuklearna agencija Rosatom saopštila je ranije da se akcident...

Nastavak na B92...

„Pokušaji Rusije da konstruiše hiperzvučnu raketu izazivaju pitanja povodom produžetka sporazuma START-3“

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2019, 08:11

Američka vlada smatra da će izrada ruske hiperzvučne krstareće rakete dovesti u pitanje potrebu za produženjem Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja na pet godina, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije agenciji Rojters. . „Pokušaji...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.