Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće

Izvor: B92, 13.Avg.2019, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku 8. avgusta povećao se između 4 i 16 puta, nakon nesreće koja je uključivala testiranje rakete s morske platforme

Ministarstvo odbrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnom nivou nakon nesreće u četvrtak, ali gradske vlasti Severodvinska u severnoj Rusiji otkrile su kako je zabeležen kratak rast nivoa radijacije.

Grinpis tvrdi kako je nivo zračenja narastao 20 puta, dok je ruska meteorološka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narastao između 4 i 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi, javio je AFP.

U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo petoro članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u toj nesreći.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda, koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986. godine u bivšem Sovjetskom savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj.

Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale da prikriju razmere katastrofe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RUSIJA OBJAVILA NOVE PODATKE: Radijacija na mestu eksplozije raketnog motora narasla između 4 do 16 puta! Celo selo evakuišu!

Izvor: Kurir, 13.Avg.2019

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavila je da je nivo radijacije u Severodvinsku u Arhangelskoj oblasti, gde je tokom testiranja rakete 8. avgusta eksplodiralo gorivo, povećao se između 4 i 16 puta.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.