Izvor: B92, 01.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija na gasovodu

Moskva, Kišinjev -- Na magistralnom gasovodu u blizini granice sa Moldavijom, rano jutros dogodila se eksplozija. Nema bojazni za snabdevanje Balkana, tvrde moldavski zvaničnici.

"Transport ruskog gasa prema Balkanu neće biti obustavljen", izjavio je šef Moldovagasa Aleksandar Gusev. Moldavski i ruski mediji prethodno su javili, pozivajući se na Tiraspoljtrangas, da je transport gasa prema Balkanu zbog eksplozije privremeno obustavljen.

Ipak, Moldavija je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvorila glavni tranzitni gasovod kojim se ruski prirodni gas transportuje do Balkana, nakon što je taj gasovod rano jutros oštećen u eksploziji, a Turska je već javila da beleži smanjeno snabdevanje tim energentom.

Do eksplozije je došlo na granici Moldavije i Pridnjestrovlja, na magistralnom gasovodu Ananjev-Tiraspolj-Izmail, kojim se gas transportuje iz Rusije preko Ukrajine i Moldavije do Balkana, preneo je Rojters.

Gasom iz tog cevovoda pokriva se veći deo potreba Bugarske i Rumunije, kao i deo potreba Turske, koja je saopštila da je primetila smanjeno snabdevanje.

Ukrajina je objavila da je nakon eksplozije smanjila tranzit gasa prema Moldaviji i Balkanu za 40 odsto, na 24 miliona kubnih metara na dan.

Očekuje se da će protok gasa zapadnim transbalkanskim gasovodom, kojim se dnevno do Turske doprema oko 30 miliona kubnih metara tog energenta, biti potpuno obustavljen kasnije danas, izjavio je zvaničnik turskog državnog operatera gasovoda, firme "Botas".

Zajedničko preduzeće ruskog giganta "Gasproma" u Moldaviji danas je saopštilo da je u eksploziji oštećen samo jedan od tri kraka cevovoda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obustavljene isporuke ruskog gasa Balkanu

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2009

KIŠNJEV, Isporuke ruskog prirodnog gasa Balkanu danas su obustavljene poslije eksplozije na gasovodu koji prolazi preko teritorije Moldavije, saopštila je gasna tranzitna kompanija u regionu Transdnjestr. 'Isporuke ruskog gasa Balkanu su obustavljene', izjavio je potrparol kompanije 'Tiraspoltransgas'. Portparol...

Nastavak na Capital.ba...

Eksplozija na gasovodu na granici sa Moldavijom

Izvor: RTS, 01.Apr.2009

Isporuka ruskog gasa na Balkan nastavljena. Balkanskim zemljama gas isporučivan smanjenim intenzitetom zbog eksplozije na gasovodu u Moldaviji. Nema govora o terorizmu, tvrdi moldavska vlada. Oštećeni krak gasovoda ne vodi prema Srbiji. ..Isporuke ruskog gasa na Balkan, koje su bile smanjene zbog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.