Eksplozija na gasovodu na granici sa Moldavijom

Isporuka ruskog gasa na Balkan nastavljena. Balkanskim zemljama gas isporučivan smanjenim intenzitetom zbog eksplozije na gasovodu u Moldaviji. Nema govora o terorizmu, tvrdi moldavska vlada. Oštećeni krak gasovoda ne vodi prema Srbiji.

Isporuke ruskog gasa na Balkan, koje su bile smanjene zbog eksplozije na gasovodu u Moldaviji, nastavljene su u 17 sati po moskovskom vremenu. Moldavija je, posle eksplozije u kojoj je oštećen krak gasovoda koji vodi ka Balkanu, zatvorila protok gasa.

Isporuke ruskog prirodnog gasa u balkanske zemlje magistralnim gasovodom Ananjev-Tiraspolj-Izmail na granici Moldavije i Pridnjestrovlja nastavljene su u obimu od 90 odsto uobičajenih količina, saopštila je ukrajinska kompanija "Ukrtransgaz".

"Stručnjaci ukrajinskog 'Ukrtransgaza', moldavskog 'Moldovgaza' i 'Tiraspoljtransgaza' iz Pridnjestrovskog regiona hitno su preusmerili tranzit iz glavnog u dva rezervna gasovoda tako da se gas isporučuje Evropi u ranijim količinama", izjavio je ministar industrije Pridnjestrovlja Pjotr Stepanov.

"Gasovod je zatvoren u delu na kome se dogodila eksplozija", saopštila je moldavska vlada, potvrđujući da je došlo do incidenta, ali odbacujući bilo kakvu mogućnost da se radi o terorističkom napadu.

Kako su naveli moldavski zvaničnici, do eksplozije je došlo na magistralnom gasovodu Ananjev-Tiraspolj-Izmail, na granici Moldavije i Pridnjestrovlja, kojim se gas doprema na Balkan.

Posle eksplozije, od koje je nastao krater dubok desetak metara, izbio je požar koji je, u međuvremenu, ugašen.

Turska je, nedugo posle eksplozije, prijavila pad isporuke gasa, dok je Ukrajina smanjila protok gasa ka Moldaviji za 40 odsto, odnosno na 24 miliona kubnih metara ovog energenta dnevno.

Eksplozija na gasovodu mogla bi prouzrokovati veće probleme za Tursku kasnije danas, pošto su lokalni zvaničnici najavili da će do kraja dana gasovod biti u potpunosti zatvoren.

Predsednik Upravnog odbora kompanije "MoldovaGaz" Aleksandar Gusev izjavio je da se isporuke gasa na Balkan zbog eksplozije neće prekidati, preneo je Itar-Tass.

Gusev je demantovao izveštaje medija da je moguć prekid isporuka gasa na Balkana.

"Zbog eksplozije oštećen je jedan od tri kraka, po kojem gas ide u Moldaviju i na Balkan. Međutim, isporuke gasa bile su nastavljene po dva druga gasovoda, mimo oštećenog dela", rekao je Gusev.

Isporuke ruskog gasa u Bugarsku nastavljene su alternativnim gasovodom uprkos eksploziji, rekao je izvršni direktor kompanije "Bulgargaz" Dimitar Gogov.

Ranije danas je "Ukrtransgaz", podružnica ukrajinskog "Naftogaza", smanjio isporuke gasa balkanskim zemljama za 40 odsto, na 24 miliona kubnih metara na dan, zbog eksplozije na gasovodu u Moldaviji.

Tranzit gasa do Rumunije, Bugarske, Turske, Grčke i Makedonije dostiže 36 milijardi kubnih metara dnevno, podsetio je "Ukrtransgaz".

Uzrok eksplozije još nije poznat. Istraga je u toku i uzrok će, kako je najavljeno, biti utvrđen za nekoliko dana . Posledice ove nesreće biće poznate u sredu, kada sve države, koje se snabdevaju na ovaj način, saopšte podatke o dotoku ovog energenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво