Egipat želi u atomski klub

Izvor: Politika, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat želi u atomski klub

Od našeg stalnog dopisnika
Kairo, novembra – Najava Egipta da u bliskoj budućnosti planira izgradnju četiri nuklearna reaktora za proizvodnju električne energije dovela je do lančane reakcije u arapskim zemljama. Ka Kairu su odmah okrenuti reflektori ostalih znatiželjnika u regionu. U slična razmišljanja uvučene su i zemlje prebogate naftom, koje po definiciji ne oskudevaju u energetskim izvorima. Analitičari sa zebnjom posmatraju takav trend na ionako nestabilnom Bliskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istoku, gde je Iran trn u oku međunarodne zajednice. Upravo zbog gradnje nuklearnih postrojenja.

Za sada nijedna arapska zemlja nije stavljena na listu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). U svetu trideset i jedna država poseduje nuklearne reaktore.

Predsednik Hosni Mubarak je nedavno obznanio da Egipat započinje program gradnje nekoliko nuklearnih postrojenja. Tako će Kairo praktično oživeti program koji je zamro posle černobilske katastrofe 1986. godine. Prvi reaktor od 1.000 megavata Egipat će graditi u Dabi na Mediteranu, nedaleko od Aleksandrije, najavio je ministar energije Hasan Junis. Posle će doći još najmanje tri takva reaktora. Egipat troši 21.000 megavata struje, ali se očekuje utrostručavanje potrošnje u skoroj budućnosti.

Slične najave dolaze iz drugih arapskih zemalja. Neke, kao Saudijska Arabija i Libija, leže na nafti, ali interesovanje ispoljavaju i Alžir, Jordan, Jemen...

"Postoji unutrašnja politička dimenzija ovakve odluke egipatskog predsednika koji šalje poruku nearapskom Teheranu da Kairo neće dozvoliti da Iran bude jedina sila u regionu koja će kontrolisati atom", citiran je u medijima Antoan Basbus, direktor Svetskog arapskog konzervatorijuma sa sedištem u Parizu.

Egipatski zvaničnici ponavljaju da je njegov nuklearni program isključivo osmišljen zbog energetskih potreba zemlje. "Mi nismo Iran", kaže profesor za atomsku energiju na Kairskom univerzitetu Abdel Hakim Kandil.

Najavu Egipta pozdravili su Vašington i Evropska unija. Komesar EU Benita Ferero-Valdner nagovestila je pomoć da bi reaktori bili bezbedni, istakavši da je to ono gde leži snaga EU. "Mi dobro znamo da je Egipat potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), i spremni smo da u tom smislu ispunimo naše obaveze, podvukla je Valdnerova nedavno u Kairu.

I dok Egipat, najmnogoljudnija arapska zemlja sa 76 miliona stanovnika, i zemlje siromašnije energetskim resursima, kao što su Jordan i Jemen, imaju opravdanje za gradnju atomskih postrojenja, za države koje bukvalno plivaju u nafti ovakva odluka nije najjednostavnija.

Egipat i Saudijska Arabija, koje pretenduju na lidersko mesto u sunitskom islamskom svetu, nisu nikada krile zabrinutost zbog nuklearnih ambicija šiitskog Irana i uticaja Teherana na Irak. Teheran je već pod sankcijama UN zbog odbijanja da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma, što se na Zapadu i u Izraelu tumači kao želja Irana da se svrsta u red atomskih sila u dogledno vreme.

Vlasti u Iranu demantuju da kuju ratoborne planove, iako se predsednik Mahmud Ahmadinežad upravo javno pohvalio da je Iran dostigao magični cilj od 3.000 centrifuga u obogaćivanju uranijuma. One i dalje insistiraju da Iran ima pravo da razvija mirnodopski nuklearni program i podsećaju da je on potpisnik NPT-a. Iran je, uzgred, jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte.

Egipćanin Mohamed el Baradei, direktor IAEA, prošlog meseca je izjavio da Agencija nema dokaze da je Iran angažovan na stvaranju atomskog oružja. Ova izjava je naljutila Izrael, čiji je potpredsednik vlade Šaul Mofaz juče u Vašingtonu zatražio da Baradei bude smenjen. "Njegova politika opasna je po svetski mir. Zabadanje glave u pesak kada je reč o iranskom atomskom programu trebalo bi da dovede do Baradeieve smene", saopštio je Mofaz.

Ahmadinežad je više puta ponovio da jevrejska država ne treba da postoji. Izrael je pak članica IAEA, ali nikada nije potpisala ugovor o neširenju nuklearnog oružja i veruje se da je jedina država na Bliskom istoku koja već poseduje atomsku bombu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.