Egipat otvorio prelaz s Pojasom Gaze posle četiri godine

Izvor: Studio B, 28.Maj.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat otvorio prelaz s Pojasom Gaze posle četiri godine

Egipat je ponovo otvorio prelaz Rafah na granici sa pojazom Gaze, čime se prvi put posle četiri godine dozvoljava slobodno kretanje ljudi iz te palestinske teritorije, prenose agencije.

Rafah je jedini prelaz iz pojasa Gaze koji nije pod kontrolom Izraela. Egipatski šef diplomatije Nabil al Arabi je krajem aprila najavio da će prelaz biti trajno otvoren da bi olakšao izraelsku blokadu Gaze.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze u junu 2007. kada je ekstremistički >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Hamas preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom.

Zatvaranje prelaza, koje uključuje oštre restrikcije za promet robe i morsku blokadu, imao je za cilj da oslabi Hamas, protivnika mira s Izraelom.

Te mere su izazvale ekonomsku krizu u toj palestinskoj teritoriji. Izrael međutim strahuje da će sa otvaranjem prelaza ekstremisti moći slobodno da ulaze i izlaze iz Gaze.

Egipat je držao svoj prelaz zatvoren da spreči krijumčarenje robe. Posle svrgavanja egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u februaru novo egipatsko rukovodstvo obećalo je da će ublažiti blokadu i popraviti odnose s Palestincima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.