Egipat: Ubijeni očevi i spaljena crkva zbog ljubavi hrišćanina i muslimanke

Izvor: Blic, 06.Mar.2011, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Ubijeni očevi i spaljena crkva zbog ljubavi hrišćanina i muslimanke

Dvoje ljudi je ubijeno i spaljena je crkva zbog svađe između hrišćanske i muslimanske porodice oko ljubavne veze njihove dece u egipatskom selu Sol, južno od Kaira, preneo je AFP.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je primilo dojavu o sukobu u Solu između dve porodice u pokrajini Helvan, zbog neodobravanja veze između njihove dece.

Svađa se pretvorila u pucnjavu, u kojoj su poginuli očevi muslimanke i hrišćanina, saopštili su zvaničnici. Nakon sahrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devojčinog oca, seljani su provalili u crkvu Šahedain i zapalili je, u znak protesta protiv njene veze sa hrišćaninom.

Vojska, koja održava bezbednost u zemlji otkako je prošlog meseca u antivladinim demonstracijama nestala policija, je uspela da ugasi požar i obezbedi područje, istakli su nadležni organi.

Ljubavne veze imeđu muslimana i hrišćana su tabu u Egiptu, a brak između hrišćanina i muslimanke je zabranjen, ukoliko se on ne preobrati u islam.

Prema Egipatskoj inicijativi za lična prava, u protekle dve godine bilo je najmanje 53 slučajeva međuverskog nasilja u zemlji. Hrišćana - kopta - u 80-milionitoj populaciji Egipta ima oko 10 odsto.

Povezane vesti: Policija čuvala Kopte na Badnje veče Muslimani zapalili kuće hrišćana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.