Egipat: Bombama na policiju, u eksplozijama poginulo petoro

Izvor: Večernje novosti, 24.Jan.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Bombama na policiju, u eksplozijama poginulo petoro

PRESTONICOM Egipta u petak su prvo odjeknule tri snažne eksplozije, a zatim su na ulicama buknuli sukobi policije i pristalica Muslimanske braće. Bombe su odnele živote petoro ljudi, a ranile 90. Čini se da je njihova meta bila - policija. Prva eksplozija rano izjutra je protresla stanicu čuvara reda u centru Kaira, usmrtivši četvoro. Tokom narednih sati još dve eksplozije su protresle druge delove glavnog grada: jedna na ulazu u metro stanicu, kada je ranjeno pet policajaca, i još jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << takođe kod policijske stanice. Nekoliko sati posle toga, u Kairu su izbile demonstracije i ulični obračuni. Pristalice Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Mursija potukli su se s policijom na putu koji vodi ka piramidama u Gizi, gde se okupilo oko 2.000 islamista, preneo je Rojters. Neki od demonstranata su zapalili gume i bacali Molotovljeve koktele na policajce, a oni su odgovorili suzavcem. Napadi su se, inače, dogodili dan pre treće godišnjice narodne pobune kojom je svrgnut dugogodišnji predsednik Hosni Mubarak. Ministar unutrašnjih poslova je više puta ponovio da će moći da obezbedi red tokom godišnjice, ali su „izazivači“ udarili baš na njegove službenike, kao i na kairski metro, popularan vid prevoza među stanovništvom dvadesetomilionskog Kaira. Grupa ljutitih demonstranata okupila se ispred oštećene policijske stanice, uzvikujući: „Smrt Muslimanskoj braći!“ Braća su, inače, osudila bombaške napade. To im nije pomoglo ni posle napada na zgradu snaga bezbednosti u Mansuri u decembru, kada je poginulo 16 ljudi: vlasti su ih ipak okrivile za taj teroristički akt, iako je odgovornost preuzela grupa sa Sinajskog poluostrva povezana s Al Kaidom - koja se oglasila i u petak, pohvalivši se napadom na policiju. SAMOUBICA MINISTAR unutrašnjih poslova Muhamed Ibrahim je kazao da je napad na policijsku stanicu verovatno delo bombaša-samoubice, koji je koritio kamionet. Eksplozija je znatno oštetila fasadu zgrade, a posle nje se navodno čula i puščana paljba.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kairu bombe ubile pet osoba

Izvor: Danas, 24.Jan.2014

Petoro ljudi je ubijeno, a gotovo 70 ranjeno u tri eksplozije koje su juče odjeknule u Kairu, a čija je meta navodno bila policija. U eksploziji automobila bombe ispred sedišta policije u centru Kaira život je izgubilo četvoro ljudi, a 51 osoba je ranjena. Samo nekoliko sati kasnije u gradu su aktivirane...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.