EVROPA U PANICI: Lako prenosivi virus napao više od milion ljudi!

Izvor: S media, 04.Jan.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPA U PANICI: Lako prenosivi virus napao više od milion ljudi!

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i proliva ove zime napao je 1,1 milion Britanaca, što je 76 odsto više nego prošlih godine. Prema navodima njihove Agencije za zaštitu zdravlja, situacija je slična i u drugim delovima Evrope pa su bolnice i starački domovi ograničili kretanje kako bi se zaustavilo širenje infekcije, piše Večernji list.

Iako je reč o uzročniku koji se zbog otpornosti na spoljne uslove lako širi, epidemiolozi tvrde da još nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naznaka povećanja broja obolelih.

Virus se prenosi hranom i kontaktom površina koje su dodirivale zaražene osobe. Inkubacija bolesti traje od 12 do 48 sati, a bolest nakon akutne faze naglo prolazi.

Retko se javi i povišena temperatura. Prevencije nema. Trebalo bi piti dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija, savetuju epidemiolozi i dodaju da su komplikacije retke, a javljaju se kod starijih osoba i hroničara.

(Večernji list)

Foto: Guliver/Thinstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

EVROPA U PANICI: Lako prenosivi virus napao više od milion ljudi!

Izvor: medio.rs, 04.Jan.2013

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i dijareje ove zime napao više od milion Britanaca. Virus se prenosi hranom i kontaktom površina koje su dodirivale zaražene osobe.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.