Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU opet žrtva ruskog gasnog rata

EU opet žrtva ruskog gasnog rata

Evropljani bi novogodišnje praznike mogli da provedu u kaputima i jaknama ukoliko se ne reši spor između Rusije i Belorusije oko cene gasa. Rok za postizanje sporazuma je 1. januar, a Belorusija je već zapretila da će prekinuti izvoz ruskog gasa dalje na zapad, ka EU ukoliko se ne postigne dogovor sa ruskom stranom.

EU je pozvala obe strane da što pre pronađu rešenje.

'Nećemo moći da isporučujemo ruski gas Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez ugovora', rekao je Sergej Sidorski, premijer Belorusije.

Iz Minska je juče u Moskvu otputovala visoka delegacija, koju predvodi zamenik ministra za energetiku Eduard Tovpenec, kako bi se rešenje pronašlo u poslednji čas.

Spor je nastao kada je 'Gasprom', najveća svetska kompanija za proizvodnju gasa, koja se nalazi u vlasništvu Kremlja, najavila da će povećati cenu ovog energenta za Belorusiju sa sadašnjih 47 dolara za 1.000 kubika na čak 110 dolara (prvobitni zahtev bio je 220 dolara).

Nova ponuda o dvostruko manjem poskupljenu uslovljena je predajom kontrole 'Beltransgasa' Moskvi, što je odmah izazvalo spor o proceni vrednosti beloruske mreže gasovoda.

'Gasprom' traži da Belorusija ruskom monopolisti prepusti polovinu svoje mreže gasovoda. Belorusija je spremna da proda 50 procenata državnog operatera 'Beltransgasa', ali traži da cena gasa bude niža.

Aleksej Miler, izvršni direktor 'Gasproma', izjavio je da će ukoliko se dogovor ne postigne, Belorusiji biti prekinuta isporuka gasa 1. januara, u 7 ujutru po lokalnom vremenu.

'Gasprom' je upozorio Minsk da ne izvlači gas iz glavnog gasovoda koji prolazi kroz Belorusiju.

Ruski gas koji ide preko Belorusije namenjen je Nemačkoj, Poljskoj i Litvaniji i one su najugroženije.

Ovaj spor podseća na prošlogodišnji kada je prekinut izvoz ruskog gasa u EU, jer Ukrajina nije htela da plati veću cenu. Rat za gas sa Ukrajinom izazvao je nepoverenje EU u Rusiju kao ključnog snabdevača energijom. Tada je došlo do poremećaja na tržištu energenata u većem delu Evrope.

Rusija obezbeđuje četvrtinu potreba gasa za EU, oko 70 odsto tog izvoza ide preko Ukrajine, a 30 odsto ide preko Belorusije. Komesar EU za energiju Andris Pijebalgs izjavio je da zvanični Brisel 's velikom pažnjom prati situaciju' i pozvao na izmene u ugovoru između dve strane.

A. Petrović Monopolista na tržištu

'Gasprom' je treća najveća korporacija na svetu. Pre dve godine kompanija je ostvarila prodaju energenata u vrednosti od 31 milijarde dolara. Posle kupovine 'Sibnjefta', kompanija je vlasnik trećih po redu nalazišta nafte u svetu (119 milijardi barela). Na prvom mestu je Saudijska Arabija sa 263 milijarde barela, a na drugom je Iran sa 133 milijarde barela. I Uzbekistan podigao cenu

Tadžikistan je pristao da sledeće godine plaća prirodni gas koji uvozi iz Uzbekistana po ceni od sto dolara za 1.000 kubnih metara, što je gotovo dvostruko više od dosadašnje cene od 55 dolara, izjavio je direktor preduzeća 'Tadžikgas' Fathidin Mihsidinov. Tadžikistan će sledeće godine od Uzbekistana kupiti 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.