EU će odobriti pregovarački mandat za čvrst trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2020, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će odobriti pregovarački mandat za čvrst trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

Ministri Evropske unije trebalo bi da odobre mandat za pregovore sa Velikom Britanijom o čvrstom sporazumu o slobodnoj trgovini posle odlaska Britanije iz Unije prošlog meseca.Pregovarač EU Majkl Barnie rekao je da je EU voljna da ponudi Velikoj Britaniji najbolje moguće trgovinske odnose, ali samo ako se London obaveže da će sve uskladiti sa standardima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU, od državne pomoći do zaštite životne sredine.

Britanija je to već odbacila, tvrdeći da je odstupanje od pravila EU bilo od suštinske važnosti u njenom naporu za Bregzit.

Velika Britanija želi da do kraja godine postigne dogovor o trgovinskom sporazumu za koji je obično potrebno mnogo godina pregovora.

"Vremenski pritisak je ogroman. Interesovanja su ogromna. Biće to vrlo naporan posao - težak put napred", rekao je holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok.

"Stvarno smo voljni da ponudimo značajno, ambiciozno, uravnoteženo i široko partnerstvo", rekla je Andreja Metelko-Zgombić, državna sekretarka u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova ;koja će predsedavati današnjim sastankom.

EU se plaši da bi, ukoliko Velikoj Britaniji dozvoli previše odstupanja od pravila, mogla da stvori trgovinsku divu daleko od kontinenta, spremnu da potkopava socijalne, industrijske i ekološke standarde za koje su bile potrebne godine da se zajednički naprave.

Savet ministra opštih i evropskih poslova EU će na današnjem sastanku razmotriti i novu metodologiju procesa proširenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.