Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 12:20

EK: Prekršajni postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o povlačenju

Evropska komisija poslala je Velikoj Britaniji formalno pismo o kršenju obaveza iz Sporazuma o povlačenju. To je početak formalnog prekršajnog postupka, a Velika Britanija ima mesec dana da odgovori na pismo, navodi se u Briselu.
U Evropskoj komisiji naglašavaju da je Velika Britanija ranije pozvana da do kraja septembra povuče problematični deo Zakona o unutrašnjem tržištu.

Dodaje se da Zakon po svojoj priodi krši obaveze preuzete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u dobroj veri, a koje proističu iz dogovorenog Ugovora o razdruživanju.
"Rok je istekao juče, problematične odredbe nisu povučene i Komisija je slanjem zvaničnog obaveštanje vlastima Ujedinjenog Kraljvestva pokrenula prvi korak prekšajnog postupka", kaže predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.
U Briselu navode da će i pored ovog koraka nastaviti da rade na poptunoj i blagovremenoj primeni Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.
"Mi se pridržavamo preuzetih obaveza", zaključila je fon der Lajen.
Trgovinski razgovori partnera nastaviće se ove nedelje u Briselu, a premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da bi sagovornici trebalo da "nastave dalje", ukoliko se dogovor ne postigne do sredine oktobra. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.