EK: Jasna veza između vladavine prava i korišćenja budžeta EU

Izvor: RTS, 02.Maj.2018, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Jasna veza između vladavine prava i korišćenja budžeta EU

Evropska komisija predložila je novi nacrt budžeta Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine. Njime se predviđa povećanje doprinosa zemlja članica u zajedničku kasu sa jedan na 1,114 procenta BDP, ali i direktno povezivanje poštovanja vladavine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.
Za period od 2021. do 2027. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska komisija je predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemalja članica.
Izdvajanja evropske dvadesetsedmorice bi, prema predlogu Evropske komisije, trebalo da u narednom periodu budu "neznatno veća", ali i "odgovorna i razumna", odnosno da porastu sa trenutnih jedan odsto na 1,114 procenta BDP zemalja članica.
"Naš izbor je stabilna, prosperitetnija EU, EU koja je više okrenuta socijalnim pitanjima, ali i jača kada se radi o njenoj poziciji u svetu. Za naš izbor da idemo napred potreban nam je moderean, jednostavniji i fleksibilniji budžet kako bi se suočili sa postojećim izazovima i onima koji će doći", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.
U Evropskoj komisiji navode da će novi budžet doneti "vidljivije proiritete, jednostavnije primenu pravila i fleksibilniju dostupnost sredstvima za prioritetne oblasti".
Bitna i očekivana izmena jeste predloženi mehanizam koji će se odnositi na povezivanje mogućnosti korišćenja novca iz zajedničkog budžeta i poštovanje vladavine prava u zemljama članicama.
Iako u Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju "generalno primenjiv mehanizam koji nije usmeren protiv konkretnih zemalja članica", jasno je da bi zemlje kao što su Mađarska i Poljska mogle biti prve na udaru novih mera zbog optužbi za podrivanje slobode govora i nezavisnosti pravosuđa.
"Mora da postoji jasna veza između vladavine prava i odbijanja ili primanja novca iz budžeta EU", kaže komesar zadužen za budžetska pitanje Ginter Otinger.
Kada su uštede u novom budžetu u pitanju, Evropska komisija predložila je rezove u oblasti programa kohezije od sedam procenata i poljoprivrede od pet procenata.
Sa druge strene, predlaže se udvostručenje fondova za program razmene studenata Erasmus plus, kao i značajno jačanje istraživačkih i razvojnih projekata EU.
Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljama i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU u problemu: Novi budžet izazvao buru

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2018

Novi nacrt budžeta Evropske unije za perod od 2021. do 2027. godine, koji je danas predložila Evropska komisija, a koji predviđa povećanje pojedinačnih doprinosa država, naišao je na različita reagovanja članica od kojih neke najavljuju protivljenje...Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.