EK: Jasna veza između vladavine prava i korišćenja budžeta EU

Evropska komisija predložila je novi nacrt budžeta Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine. Njime se predviđa povećanje doprinosa zemlja članica u zajedničku kasu sa jedan na 1,114 procenta BDP, ali i direktno povezivanje poštovanja vladavine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.

Za period od 2021. do 2027. godine Evropska komisija je predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemalja članica.

Izdvajanja evropske dvadesetsedmorice bi, prema predlogu Evropske komisije, trebalo da u narednom periodu budu "neznatno veća", ali i "odgovorna i razumna", odnosno da porastu sa trenutnih jedan odsto na 1,114 procenta BDP zemalja članica.

"Naš izbor je stabilna, prosperitetnija EU, EU koja je više okrenuta socijalnim pitanjima, ali i jača kada se radi o njenoj poziciji u svetu. Za naš izbor da idemo napred potreban nam je moderean, jednostavniji i fleksibilniji budžet kako bi se suočili sa postojećim izazovima i onima koji će doći", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U Evropskoj komisiji navode da će novi budžet doneti "vidljivije proiritete, jednostavnije primenu pravila i fleksibilniju dostupnost sredstvima za prioritetne oblasti".

Bitna i očekivana izmena jeste predloženi mehanizam koji će se odnositi na povezivanje mogućnosti korišćenja novca iz zajedničkog budžeta i poštovanje vladavine prava u zemljama članicama.

Iako u Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju "generalno primenjiv mehanizam koji nije usmeren protiv konkretnih zemalja članica", jasno je da bi zemlje kao što su Mađarska i Poljska mogle biti prve na udaru novih mera zbog optužbi za podrivanje slobode govora i nezavisnosti pravosuđa.

"Mora da postoji jasna veza između vladavine prava i odbijanja ili primanja novca iz budžeta EU", kaže komesar zadužen za budžetska pitanje Ginter Otinger.

Kada su uštede u novom budžetu u pitanju, Evropska komisija predložila je rezove u oblasti programa kohezije od sedam procenata i poljoprivrede od pet procenata.

Sa druge strene, predlaže se udvostručenje fondova za program razmene studenata Erasmus plus, kao i značajno jačanje istraživačkih i razvojnih projekata EU.

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljama i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије