Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džozef Bajden dočekuje Vučića u dubokoj žalosti zbog preminulog sina

Potpredsednik SAD teško je preživeo porodičnu tragediju kada mu je u saobraćajnoj nesreći stradala supruga i kćer a sada je izgubio i najstarijeg sina

Potpredsednik SAD Džozef Bajden dočekuje premijera Srbije, koji na njegov poziv stiže u posetu SAD, u dubokoj žalosti zbog gubitka najstarijeg sina. Bo Bajden (46) preminuo je u subotu uveče, od posledica tumora na mozgu koji mu je dijagnostifikovan u avgustu 2013. godine, a datum sahrane se još ne zna, dok važna poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << premijera Srbije treba da počne danas.

Bo Bajden, veteran iračkog rata i bivši ministar pravde u saveznoj državi Delaver, na istočnoj obali SAD, imao je zdravstvenih problema još od 2010. kada je doživeo moždani udar koji nije uticao na njegove motoričke sposobnosti i njegov govor. Primljen je u bolnicu „Anderson” u Hjustonu kada je na godišnjem odmoru pre dve godine osetio slabost i dezorijentisanost. Tada mu je otkriven rak na mozgu i posle operacije proglašen je zdravim. Tumor se vratio ovog proleća, kako je saopšteno iz kancelarije potpredsednika SAD, i Bo se lečio agresivnim tretmanom u vojnoj bolnici „Valter Rid” u Merilendu, koja se nalazi u bogatom rezidencijalnom predgrađu Vašingtona.

„Bo je jednostavno bio najbolji čovek kojeg je svako od nas ikada poznavao”, napisao je Džozef Bajden za svoga sina koji je preminuo preminuo u subotu uveče okružen svojom porodicom.

Najstariji sin Džozefa Bajdena pridružio se nacionalnoj gardi 2003. kao opšti sudija ili vojni advokat i raspoređen je u Irak 2008, dok je njegov otac učestvovao u kampanji kao kandidat za potpredsednika SAD u administraciji Baraka Obame.

Bo Bajden preminuo je četrdeset i tri godine pošto je tek izabrani mladi senator Delavera Džozef Bajden doživeo porodičnu tragediju, kada su mu u saobraćajnoj nesreći preminule supruga Neilija i trinaestomesečna kćerčica Naomi (1972). Bo i njegov mlađi brat Hanter su u tom udesu takođe pretrpeli teške povrede.

Duboko pogođen porodičnom tragedijom, Džo Bajden je tada odlučio da se ne preseli u Vašington, već da putuje svakog dana vozom iz Delavera do posla i natrag, kako bi, kao samohrani otac, mogao više vremena da posveti svojim malim sinovima koji su ostali bez majke i mlađe sestre.

Kad god se u Americi govori o Džou Bajdenu naglašava se njegova predana posvećenost porodici i podseća se na tragediju koju je preživeo boreći se za svoja dva sina. I potpredsednik SAD evocira svoje teške uspomene iz tog vremena kad govori na sahranama poginulim veteranima ili prilikom obraćanja porodicama koje su doživele gubitak deteta.

Kada je na nacionalnoj konvenciji demokrata u Denveru (2008) Bo Bajden u kratkom uvodnom govoru predstavljao svog oca, on se podsetio tragičnog saobraćajnog udesa i prvih dana posle toga:

„Jedno od mojih najranijih sećanja je iz bolnice (posle udesa) kada je tata uvek bio pored nas. On je brinuo za nas, ne za Senat...”

Delaver može da nađe drugog senatora, ali moji dečaci ne mogu da dobiju drugog oca, govorio je tada Džo Bajden. Po rečima preminulog Boa, Ted Kenedi, Majk Mensfild i Hjubert Hamfri, poznate ličnosti iz američke politike, ubedili su Džoa Bajdena da ostane senator i zadrži mesto na koje je tek bio izabran. Položio je zakletvu u bolnici pored postelje svoja dva sina.

Ostao je senator države Delaver od 1973. do 2009, kada je postao potpredsednik SAD. Venčao se sa Džil pet godina posle tragedije koju je doživeo i po njegovim rečima ona mu je vratila veru u život i u politiku.

Džozef Bajden je kod nas poznatiji po svom angažovanju za agresivniju američku politiku na Balkanu, tražio je da se dozvoli vojna obuka bosanskim muslimanima i da im se ukine embargo na uvoz oružja, a njegov uticaj na Bila Klintona da se NATO vojno angažuje i otpočne bombardovanje bio je vrlo značajan.

Vučić stiže u posetu SAD u trenutku kada je Džozef Bajden lično emotivno jako povređen. Ova poseta je, po rečima srpskog premijera, veoma važna za Srbiju i zbog napretka Srbije u evrointegracijama i zbog investicija koje se očekuju.

Očekuje se da se Vučić sastane s potpredsednikom SAD senatorom Džonom Mekejnom i moguće s pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi takođe putuje ovim povodom u Vašington.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.