Izvor: RTS, 06.Avg.2020, 21:00

Dvonedeljno vanredno stanje u Libanu, besni građani optužuju vlast za korupciju i nemar

Spasioci nastavljaju potragu za preživelima posle eksplozije u luci u Bejrutu. Prema najnovijim podacima poginulo je 137 osoba, a više od pet hiljada ljudi povređeno. U zemlji je proglašena trodnevna žalost, a na snazi je i dvonedeljno vanredno stanje. Liban nije sam, poručuje francuski predsednik Emanuel Makron, koji se u Bejrutu iz prve ruke upoznao s razmerama katastrofe.
Dva dana nakon stravične eksplozije, građani i lokalne službe počeli su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da raščišćavaju ruševine u libanskoj prestonici. Procenjuje se da je oko 300 hiljada stanovnika ostalo bez domova.

Luka u kojoj je prema zvaničnim informacijama eksplodiralo gotovo tri hiljade tona amonijum nitrata, izgleda kao da je u nju udario asteroid. U to se lično uverio i francuski predsednik Emanuel Makron.
U Bejrutu su ga dočekali besni građani, koji optužuju libansku vladu za korupciju i nemar.
"Političari su nas ubili. Niko nam nije pomogao, ni vojska nije ništa učinila. Strpajte ih sve u zatvor", kaže razočarana stanovnica Bejruta.
Libancima je obećao, a od predsednika i premijera te zemlje zatražio sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije i transparentan bankarski sistem, navodeći da je Libanu potreban novi politički sporazum.
"Ovde sam da iskažem solidarnost i prijateljstvo francuskog naroda sa narodom Libana. Razumem vašu ljutnju. Nisam došao da podržim režim i njegovu politiku, već da vam pomognem, da donesem lekove, hranu i materijal za obnovu vašeg grada. Garantujem vam da pomoć neće otići u korumpirane ruke", poručio je Makron.
Pomoć je preko potrebna, pre svega zdravstvenom sistemu koji je bio na ivici pucanja i pre eksplozije, zbog epidemije koronavirusa. Humanitarna pomoć stiže iz celog sveta, Rusija otvara poljsku bolnicu za povređene u eksploziji. Guverner Bejruta kaže da bi ukupna materijalna šteta mogla biti i do 15 milijardi dolara.
Bejrut, grad katastrofe"Ne prođe ni dan da nam se nešto ne desi. Imali smo šumske požare prošle godine, zatim proteste, ekonomsku krizu, koronu, a sada i ovu eksploziju", jadaju se Libanci.
Smatraju da ih je eksplozija vratila 100 godina unazad.
Još stižu potresni snimci iz libanske prestonice. jedan je zabeležen u porodilištu, gde je uprkos snažnoj eksploziji rođen zdrav dečak. Njegov otac se na društvenim mrežama zahvalio lekarima i sestrama na profesionalnosti i hrabrosti. Tragičan događaj prekinuo je i poziranje mlade iz Bejruta.
"Dve nedelje sam se spremala za venčanje. Želela sam da me roditelji vide srećnu u beloj venčanici, da izgledam kao princeza. Sada sam jako tužna. U šoku sam. Kada se dogodila eksplozija mislila sam da ću da umrem", kaže mlada.
Libanski zvaničnici proglasili su Bejrut gradom katastrofe. U kućnom pritvoru je više lučkih zvaničnika, a organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel i Hjuman rajts voč pozivaju na nezavisnu istragu o eksplozijama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bejrut posle eksplozije – suzavac na antivladinim protestima

Izvor: RTS, 07.Avg.2020, 08:30

Libanske bezbednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili nakon stravične eksplozije, u kojoj je stradalo najmanje 145 osoba. . Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta, čiji učesnici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.