Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva snažna zemljotresa u Indoneziji

Džakarta -- Dva snažna zemljotresa jačine preko šest stepeni Rihterove skale pogodila su danas Indoneziju.

Prvi se dogodio rano jutros, a drugi 13 sati kasnije, ali još nema podataka o eventualnim žrtvama i šteti. Prvi zemljotres je bio jačine 6,1 stepeni, a epicentar je u moru nasuprot ostrva Sumatre, saopštila je američka Služba za geološki nadzor. Epicentar drugog zemljotresa, jačine 6,7 stepeni, bio je 50 kilometara od grada Raba na ostrvu Sumbava, saopštila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << indonežanska meteorološka agencija.

Agencija je izdala i upozorenje na cunami, mada je Pacifički centar za upozorenje od cunamija ocenio da je veoma mala mogućnost da se oformi cunami.

Potresi su uznemirili stanovništvo, od kojih su mnogi pobegli na mesta veće nadmorske visine, javile su agencije. Na ostrvu Sumbava srušili su se neki električni i telefonski stubovi, neki delovi ostrva su ostali bez struje, a jedna bolnica je evakuisana, po do sada raspoloživim informacijama.

Zemljotresi su se osetili u Denpasaru, glavnom gradu ostvra Bali, oko 400 kilometara od epicentra.

Indonezija leži na "Pacifičkom vatrenom pojasu", u kome su česti geološki potresi. Poslednji razorni zemljotres pogodio je tu zemlju decembra 2004. godine. Tada je džinovski cunami, nastao posle zemljotresa, odneo više od 230.000 života, među kojima 170.000 Indonežana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.