Državna duma jednoglasno glasala za izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2021, 12:12

Državna duma jednoglasno glasala za izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Državna duma je jednoglasno glasala za izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu,. Potom će Gornji dom - Savet Federacije glasati o dokumentu početkom leta. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Rusija napustiti Sporazum oko decembra, u skladu sa proceduralnim pravilima. Sporazum o otvorenom nebu stupio je na snagu 1. januara 2002. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, te je omogućio za 34 zemlje potpisnice da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. U maju prošle godine Sjedinjene Države pokrenule su postupak izlaska, koji je okončan 22. novembra. U januaru 2021. Moskva je takođe najavila pokretanje međuresorskih procedura za povlačenje iz Sporazuma. Tada je saopšteno da su akcije Vašingtona znatno poremetile ravnotežu interesa drugih država. Vladimir Putin imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za zvaničnog predstavnika za razmatranje ovog pitanja u Saveznoj skupštini. Ministarstvo spoljnih poslova je više puta naglasilo da Rusija neće činiti ustupke u ovoj oblasti.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruska Duma glasala za izlazak iz ‘Otvorenog neba’

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2021

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, glasao je za povlačenje zemlje iz međunarodnog sporazuma koji omogućava nadzorne letove nad vojnim objektima nakon istupanja Sjedinjenih Država krajem prošle godine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku. Glasanje za izlazak iz sporazuma...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.