Izvor: Press, 22.Avg.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država spremilam 340 mil EUR za pomoć farmerima

Hamburg -- Nemačka vlada će doneti program specijalne pomoći u iznosu od 340 miliona evra za podršku poljoprivrednicima kojima je suša nanela značajnu štetu rodu žitarica
Foto: Thinkstock



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
 
Ministarka poljoprivrede Julija Klokner je rekla da se s nemačkim ministrom finansija Olafom Šolcom dogovorila da federalna vlada izdvoji između 150 miliona do 170 miliona evra na ime specijalne pomoći farmerima od posledica suše, prenosi Rojters.
Zajedno sa finansijskom pomoći koje će izdvojiti regionalne vlade nemačkih država, ratari bi trebalo da dobiju oko 340 miliona evra pomoći, navela je Klokner u saopštenju. 

Ona je dodala da je proglasila ovogodišnju sušu vremenskom nepogodom na nacionalnom nivou. 

"Ako je opstanak farmi ugrožen, one će se kvalifikovati za specijalnu pomoć", rekla je Klokner. 

Pretpostavlja se da je ugrožen opstanak oko 10.000 farmi ili jedna na svakih 25 u Nemačkoj. 

"Od vitalne je važnosti da farme koje se suocavaju sa zatvaranjem dobiju pomoć što je pre moguće" poručila je Klokner. 

Udruženje nemačkih farmera DBV je zatražilo oko 1,0 milijardu evra posebne pomoći za poljoprivrednike nakon ogromnih gubitaka useva ovog leta. 

Očekuje se da će nemačka žetva žitarica za 2018. godinu biti manja za oko 22 procenta nakon toplotnog talasa i suše, saopštilo je udruženje DBV danas. 

Stočare naročito pogađa desetkovan rod žitarica, i manjak slame i sena za ishranu stoke, pa su prisiljeni da smanjuju svoja stada i da šalju grla na klanje zbog visokih cena hrane, navode iz DBV-a. 

Procenjuje se da su farme u Nemačkoj pretrpele gubitak zarada od najmanje 30 procenata.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.