Drugi osumnjičeni u slučaju Skripalj lekar ruske vojne obaveštajne službe

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi osumnjičeni u slučaju Skripalj lekar ruske vojne obaveštajne službe

Drugi osumnjičeni u pokušaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Solzberiju u Engleskoj je lekar ruske vojne obaveštajne službe GRU, saopštio je danas istraživački vebsajt Belingkat (bellingcat.com).

"Identifikovali smo Aleksandra Petrova kao Aleksandra Jevgenijeviča Miškina, vojnog lekara zaposlenog u GRU", navodi taj sajt čije sedište je u Lesteru u Engleskoj.

Na vebsajtu se navodi da se pri utvrđivanju identiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oslanjalo na više izvora uključujući i svedočenja osoba koje su upoznate s tim čovekom, kao i na kopije ličnih dokumenata, kao što je pasoš, i priložena je slika.

Prema ovom sajtu Aleksander Jevgenijevič Miškin rođen je 13. jula 1979. u Lojgi, u Rusiji. Studirao je medicinu na vojnoj akademiji a zatim je imao praksu u ruskoj mornarici.

GRU ga je regrutovao tokom studija, i zatim je dobio ličnu kartu i pasoš na ime Aleksandar Petrov.

To ime je navela britanska policija kada je objavila svoje nalaze istrage o dvojici muškaraca osumnjičenih da su pokušali da otruju Skripalja i njegovu ćerku Juliju agensom novičok, 4. marta u Solzberiju. Policija je tada navela da je sigurno ime koje je koristio pseudonim.

Ovaj sajt je 26. septembra već otkrio identitet drugog osumnjičenog koga je britanska policija navela pod imenom Ruslan Boširov.

"Osumnjičeni je zapravo pukovnik Anatoli Čepiga, odlikovani oficir GRU", naveo je taj sajt.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 12. septembra da zna ko su dva muškarca koja je London naveo da su odgovorni za pokušaj trovanja Skripalja. Putin je rekao da se radi o civilima i da oni nemaju nikakve veze s nečim kriminalnim.

Njih dvojica su se zatim pojavili u intervjuu za rusku televiziju RT kad su rekli da su turistički bili u Solzberiju i demantovali da su agenti GRU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kremlj neće da komentariše navode o ubistvu Skripalja

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2018, 15:39

Kremlj je danas odbio da komenariše navode istrživačke grupe Belingket (Bellingcat) da je jedan od dvojice ljudi na koje se sumnja da su otrovali u Engleskoj bivšeg dvstrukog agenta Sergeja Skripalja, lekar koji je radio za rusku vojnu obaveštajnu službu...Portparol ruskog predsednika Vladimira...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.