Drugi dan izbora u Italiji, ništa još nije izvesno

Izvor: Press, 25.Feb.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi dan izbora u Italiji, ništa još nije izvesno

Birališta se zatvaraju u 15.00 sati, posle dva dana glasanja koje pažljivo prate italijanski partneri u evrozoni i međunarodni investitori, da bi procenili u kojem smeru će krenuti treća po ekonomskoj snazi zemlja evrozone.
Odziv glasača je bio 55 odsto kada su se birališta sinoć zatvorila, što je sedam procenata niže nego na poslednjim izborima 2008. Stručnjaci procenjuju da je to loš znak za vodeće partije. Obično na izbore izađe oko 80 odsto od 50 miliona registrovanih glasača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Po poslednjim predizbornim anketama, vodi Pjer Luiđi Bersani, bivši komunista koji je podržao oštre mere štednje dosadašnjeg premijera Marija Montija. Za njim je Silvio Berluskoni, višestruki bivši premijer koji je bio prinuđen da odstupi s funkcije novembra 2011. zbog dužničke krize i ličnih afera, a pokušava da se vrati na vlast.
Montija koga u inostranstvu cene zbog mera koje su pomogle da se izbegne dublja finansijska kriza u Italiji, zemljaci krive zbog teškoća izazvanih oštrim budžetskim rezovima, a on je, po anketama, na četvrtom mestu.
Nepoznanica je glumac-komičar Bepe Grilo čiji je protestni pokret protiv ustolicene političke klase ojačao posle niza poslovnih skandala. Ukoliko on uđe u parlament sa svojim političkim "cunamijem" i osvoji veliki broj mesta, to bi moglo da znači produženje političke nesigurnosti.
Bersani vodi sa oko 33 odsto, a Berluskoni sa 28 odsto prema anketam od pre oko 15 dana kada je zabranjeno objavljivanje rezultata.
Ukoliko Bersani dobije taj procenat, to bi mu bilo dovoljno da kontroliše donji dom zahvaljujući spornom izbornom zakonu koji nagrađuje vodeću stranku. Ali, biće mu teže da stekne kontrolu i nad Senatom gde su odlučujući glasovi iz regiona, i gde Lombardija, najbogatija pokrajina i dugogodišnje uporište Berluskonija, igra ključnu ulogu.
Većina analitičara veruje da će Bersani tražiti da se udruži sa koalicijom desnog centra Marija Montija da bi obezbedio stabilnu vladu, pod pretpostavkom da partije okupljene oko Montija dobiju dovoljno glasova.
S obzirom na neizvesnost nastanka koalicija, moglo bi dugo da potraje dok se ne iskristališe nova italijanska vlada, procenjuje agencija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.