Drama oko „Drame“ – Baka Prase proziva DW

Izvor: Deutsche Welle, 16.Okt.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama oko „Drame“ – Baka Prase proziva DW

Popularnom srpskom jutjuberu zasmetala je pesma čiji je nastanak podržala DW Akademija, a u kojoj neki jutjuberi kritikuju vređanje i šikaniranje na Jutjubu. Ima li mesta za etiku u jurnjavi za klikovima i novcem?

U svetu Jutjuba je Bogdan Ilić (23) već veteran. Beograđanin poznat kao Baka Prase je najpopularniji srpski jutjuber čiji snimci dnevno beleže po milion pregleda. Njegovi fanovi, kojima između ostalog prodaje majice sa svojim „izrekama“, mahom su pubertetlije >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << ili još mlađi.

Oni su načinili Baku Praseta ne samo poznatim, već i veoma imućnim – pobrinuo se da se da i do klasični mediji prenesu kako mu je popularnost omogućila da kupi Porše.

Ilić je inače često tema. Već danima proziva neke „kolege“ sa Jutjuba, a sa njima i Akademiju DW, obrazovni centar Dojče velea. Baka Prase se, naime, oseća lično prozvanim jednim spotom na Jutjubu.

„Jer od vas pravim budale“

Počelo je pre dve godine kada je Akademija DW u Beogradu organizovala prvi Brave New Media Forum. Tu se govorilo o medijskoj odgovornosti i o takozvanim „novim medijima“. U diskusijama su mnogi jutjuberi, koji su učestvovali u ovom projektu Akademije DW, izrazili nelagodu zbog vređanja i šikaniranja koji dominiraju njihovom scenom. I odlučili su da nešto urade protiv toga.

„Došlo je do ideje da podržavamo jutjubere koji su mišljenja da je bolje imati scenu gde vladaju principi slobode govora, ali sa druge strane etike u kojoj nema govora mržnje i sajber-maltretmana“, kaže Klaus Daman, u Akademiji DW zadužen za Srbiju. „Jer mi se inače bavimo medijskom etikom, u Srbiji recimo sarađujemo sa Savetom za štampu koji prati da li su sadržaji novina u skladu sa kodeksom.“

Okupila se ekipa više ili manje poznatih jutjubera sa idejom za pesmu i spot, a DW akademija je obezbedila produkciju. Iz toga je u aprilu nastala pesma „Klikbejt“, a onda krajem septembra i „Drama“. Obe su došle do milionske publike.

U njima se autori osvrću na jurnjavu za klikovima i parama po svaku cenu.

Pišem distreke

jer hoću da pravim te pare

a dobar je gas

jer od vas

pravim budale…


To je deo pesme „Drama“ koja je danima bila prva u takozvanom trendingu – dakle najgledaniji video koji se pojavio u srpskom Jutjub kosmosu.

„Naša ciljna grupa su najpre kreatori koji objavljuju na Jutjubu. Pogotovo mladi koji tek počinju pa treba da shvate šta je etički u redu, a šta nije“, kaže za DW Vladimir Marković LoOney, reditelj oba spota.

Prema rečima Klausa Damana, DW Akademija je ostavila autorima svu kreativnu slobodu te samo obezbedila tehničku produkciju. „Bilo nam je važno da jutjuberi mogu da kritikuju određene tendencija na toj platformi – a ne pojedine jutjubere. Kritika je izneta na ironičan i pre svega samoironičan način. Želimo da započnemo diskusiju.“

Baka se naljutio

I započeli su diskusiju, mada autori možda nisu očekivali da bude baš ovakva. Baka Prase i nekoliko drugih jutjubera, koji nisu učestvovali u produkciji, tvrde da su se prepoznali su se u pesmi te su pokrenuli ono što se u slengu Jutjuba takođe naziva „drama“.

Nastale su, blago rečeno, grubi odgovori koji su do danas izazvali desetine hiljada komentara u kojima se publika opredeljuje za ovu ili onu stranu. I sve to u tonu koji često prelazi relativno liberalna pravila Jutjuba.

Tako je Bogdan Ilić seksistički vređao jutjuberke koje su učestvovale u pesmi „Drama“. „Je li to prozivka za mene? Pa puši k…“, rekao je o jednoj jutjuberki dok je fantazirao šta bi radio drugoj.

Ne radi se samo o klikovima i novcu – radi se i o tome ko postavlja standarde na jutjuberskoj sceni, čija je reč poslednja… o dominaciji koja se u ovom svetu često izvlači iz brojnosti publike.

Cela drama u svetu Bake Praseta i drugara nije nikakav eksces, naprotiv. Oni uvek tako rade, deca to gledaju, novci se obrću, a veličina publike im, u njihovom svetu, daje za pravo.

„Prodaja“ za petsto evra?

Priča ide dalje: u sledećim snimcima Baka Prase i njegov vršnjak Choda, drugi popularni jutjuber koji se osetio prozvanim, pokazuju mejlove u kojima su i sami pozivani da učestvuju na Brave New Media Forumu ili produkcijama spotova. Zaključuju da iza svega stoje nekakvi Nemci koji „za petsto evra“ kupuju jutjubere i investiraju novac da „posvađaju“ srpsku Jutjub scenu.

Mihailo Tešić (41) je starija garda interneta, jedan je od autora Tarzanije i tvoraca satirične emisije Dnevnjak takođe popularne na Jutjubu. „Jutjuberi su shvatili da im treba jedna vrsta saradnje da podignu broj gledalaca. Jednostavan način da to urade je da se međusobno prozivaju, lažna drama kao u Zadruzi ili Parovima gde kao da gledamo komšije koji se non-stop svađaju i to je zanimljivo“, kaže Tešić za DW.

„Mnogi jutjuberi objektivno nemaju mnogo šta da kažu, oni su po sebi brend. Recimo Baka Prase ti je zanimljiv i ti ga pratiš da vidiš šta će da lupa sledeće. Ali koliko god bio zabavan, ne može da priča ni o čemu – zato je potrebno da se stvori drama da bi imalo o čemu da se priča“, dodaje Tešić.

Balkan Tube Fest na kojem je učestvovala i ekipa "Drame"

„Iju deco, šta ovo gledate“

Do objavljivanja ovog teksta Bogdan Ilić je ignorisao upite DW. Ponešto o temi etike na internetu rekao je u emisiji Podcast Inkubator emitovanoj u četvrtak (10. oktobar): „Smatram da imam odgovornost, to stoji“, rekao je on. „Ali moj primarni cilj je zabava. Ja sam tu da zabavim i nasmejem narod. (…) S kojim pravom ti pričaš da je moj sadržaj loš? Ja imam 500.000 pregleda po klipu, a ti imaš 5.000 i tebe to kopka.“

Imaš više gledalaca, znači u pravu si? Algoritam Jutjuba podržava tu logiku. Veteran interneta Tešić kaže da ni sam Jutjub, čak ni pod pritiskom politike, ne zna šta da radi sa govorom mržnje ili suludim teorijama koji se šire tom mrežom. „Objektivno ranije nikad nije bilo takve situacije. Ja ne bih rekao da je gore nego da ima mnogo više svega, pa je i više budalaština. Ne znamo kako da se izborimo sa time i zato smo bespomoćni.“

Klaus Daman iz Akademije DW je uveren da jedno staromodno rešenje uvek pomaže – razgovor. Zato su, kaže, zvali i Baku Praseta i slične jutjubere na debate. „Upravo zato što ne želimo njih direktno da kritikujemo, nego da bismo pokrenuli diskusiju. Ako nadalje vidimo sa njihove strane otvorenost za diskusiju, vrlo rado.“

Drama oko „Drame“ će još potrajati. Bogdan Ilić je za subotu (19. oktobar) najavio sopstvenu pesmu nakon čega će ići nova runda reakcija i svađe. Ali makar je ova najnovija srpska drama u prvi plan izbacila važnu temu – gde prestaje sloboda govora, a počinju govor mržnje i šikaniranje.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Drama oko „Drame“ – Baka Prase proziva DW

Izvor: Deutsche Welle, 16.Okt.2019

Popularnom srpskom jutjuberu zasmetala je pesma čiji je nastanak podržala Akademija DW, a u kojoj neki jutjuberi kritikuju vređanje i šikaniranje na Jutjubu. Ima li mesta za etiku u jurnjavi za klikovima i novcem?..U svetu Jutjuba je Bogdan Ilić (23) već veteran. Beograđanin poznat kao Baka Prase...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.