Dozvoljeno izvlačenje radio telegrafa sa olupine Titanika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 08:21

Dozvoljeno izvlačenje radio telegrafa sa olupine Titanika

Federalni sud u Virdžiniji odobrio je spasilačkoj kompaniji "RMS Titanik" da iz olupine Titanika iznese radio telegraf sa kojeg je upućen S.O.S. poziv u trenutku dok je prekookeanski putnički brod tonuo u severnom Atlantiku 15. aprila 1912. godine.

Sudija Rebeka Bič Smit složila se da je Markonijev radio telegraf značajan kulturni i istorijski artefakt koji je ugrožen u olupini Titanika na dnu Atlantika, preneo je AP.

Sudija Smit napisala je u obrazloženju svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluke da je izvlačenje Markonijevog radio telegrafa sa Titanika "doprinos očuvanju zaostavštine koja je ostala posle Titanika, preživelih brodolomnika i onih koji su nastradali u toj nesreći".

Odluci suda u Virdžiniji oštro se protivi Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA), zbog toga što su oko njega "posmrtni ostaci više od 1.500 nastradalih putnika, koje treba ostaviti na miru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dobili dozvolu za izvlačenje telegrafa sa Titanika: "Ostaviti mrtve na miru"

Izvor: B92, 20.Maj.2020

Federalni sud u Virdžiniji odobrio je spasilačkoj kompaniji "RMS Titanik" da iz olupine Titanika iznese radio telegraf sa kojeg je upućen S.O.S. poziv u trenutku dok je prekookeanski putnički brod tonuo u severnom Atlantiku 15. aprila 1912. godine...Sudija Rebeka Bič Smit složila se da je Markonijev...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.