Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor vodi BiH u Evropsku uniju

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 15. decembra - Parafiranjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom Bosna i Hercegovina je izašla iz duboke političke krize i, što je još važnije, pokazala je da su njeni politički lideri sposobni da postignu kompromis. Zbog toga sam još više uveren da sva buduća rešenja, pogotovo ona u vezni sa reformom policije, treba tražiti bez pritisaka i diktata sa strane, kaže za naš list glavni pregovarač BiH sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropskom unijom Igor Davidović.

Da bi BiH potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, objašnjava on, neophodno je da napravi još četiri koraka: da usvoji zakone o reformi policije, reformiše javnu upravu, ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom i završi reformu Javnog radio-televizijskog servisa. "Reforma policije je najbitniji uslov i, ako ona bude završena u roku od šest meseci, BiH će potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Verujem da će se zakoni o formiranju direkcije za koordinaciju policije, centralne forenzičke laboratorije, standardizacije u obrazovanju policije i nezavisnog odbora za imenovanje rukovodećih ljudi u policijskim strukturama usvojiti za tri-četiri meseca i da će BiH posle toga potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Davidović.

Reforma javne uprave već je započela, saradnja sa Hagom je, za sada, dobila pozitivnu ocenu, a reforma Javnog radio-televizijskog sistema zapela je u Federaciji BiH, jer su Hrvati - uvereni da su zakonom o federalnoj televiziji ugrožena njihova nacionalna prava - pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom.

Potpisivanje sporazuma je, ističe on, pravnoobavezujući čin jer BiH uvodi u partnerski odnos sa Evropskom unijom. Posle toga, težište razgovora pomera se sa političkih na ekonomska pitanja, tim pre što promena Ustava BiH nije uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Moguće je da će ustavna reforma, dodao je Davidović, biti jedan od uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. "Bitno je reći i ovo: ako i kada promene Ustava BiH dođu na dnevni red, one će se odvijati u skladu i po procedurama propisanim važećim Ustavom, odnosno Dejtonskim sporazumom. Ta reforma se, ni u kom slučaju, neće moći odvijati nametanjem odluka ili korišćenjem ′bonskih ovlašćenja′ visokog predstavnika. Ona, a to mi je više puta rečeno i u Briselu, mora biti rezultat dogovora domaćih političara", istakao je Davidović.

Naš sagovornik posebno ukazuje na to da će - od dana potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do sticanja statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju - proći šest godina. Taj period biće obeležen liberalizacijom tržišta, odnosno postepenim smanjivanjem carine uvezene robe. "Osim partnerskih, mi ćemo sa Evropskom unijom imati i konkurentske odnose na tržištu. Dakle, zakonodavne i izvršne vlasti moraće, koristeći i pristupne fondove Evropske unije, naći način da zaštite domaće proizvođače, odnosno da ih, što je više moguće, učine konkurentnim na domaćem i evropskom tržištu", rekao je Igor Davidović, dodavši da u tranzicioni period spadaju i dve godine koliko traje status kandidata za prijem u Evropsku uniju.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.