Izvor: Blic, 11.Avg.2016, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobro poslovanje korporacija podiglo berze u SAD i Evropi

Akcije na Volstritu i u Evropi su danas ponovo na pozitivnoj teritoriji, zahvaljujući snažnim zaradama korporacija koje su potisnule zabrinutost zbog niskih cena nafte.

Evropske berze su na početku jutrošnjeg trgovanja uglavnom evidentirale pad vrednosti, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podsetila da se svetska ekonomija kreće ka usporavanju zbog Bregzita i ka slabijoj tražnji za naftom, prenosi agencija Frans pres.

Investitore je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umirilo uveravanja IEA da će prezasićenost globalnog tržišta naftom nestati do kraja ove godine, ali i dobri poslovni rezultati kineske platforme za onlajn trgovinu Alibabe i američkog maloprodajnog lanca Mejsiza.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima stagnirao na 6.865,03 poena, frankfurtski DAX je porastao za 0,6 odsto, na 10.710,71 poen, a pariski KAK 40 za 0,8 odsto, na 4.489 poena.

U SAD, akcije su pet minuta od otvaranja berze porasle, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons skočio za 0,4 odsto, širi S&P u istom procentu, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto.

Na valutnim berzama, evro je oslabio na 1,1156 dolara sa jučerašnjih 1,1183 dolara, funta na 1,2979 dolara sa 1,3014 dolara, a dolar ojačao na 101,34 jena sa 101,26 jena.

U Aziji, akcije su registrovale različite rezultate, pri čemu je šangajski indeks pao za 0,5 odsto, honkonški porastao za 0,4 odsto, dok je Tokijska berza danas bila zatvorena zbog državnog praznika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.