Dezir poziva Britaniju da ne izruči Asanža SAD

Izvor: RTS, 23.Feb.2020, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dezir poziva Britaniju da ne izruči Asanža SAD

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.
Džulijan Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu gde će sutra biti održano saslušanje na kojem bi mogla biti doneta odluka o njegovom izručenju iz Velike Britanije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja poverljivih informacija. Ako bude osuđen čega ga kazna do 175 godina zatvora.
"Naročito sam zabrinut zbog brojnih optužbi i nesrazmerne zatvorske kazne sa kojima bi mogao da se suoči ako bude izručen ili osuđen", naveo je Dezir, saopštio je OEBS.

Dezir je rekao da treba uzeti u obzir interes javnosti za objavljivanje nekoliko tekstova Vikiliksa 2010. koji je dao važan doprinos istraživačkom izveštavanju.
"Od suštinskog značaja je da se razmotr posledice po slobodu izražavanja i medijske slobode u slučaju da bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe", zaključio je Dezir.
Džulijan Asanž je uhapšen nakon sedmogodišnjeg azila u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Asanževo izručenje bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe"

Izvor: B92, 23.Feb.2020

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džlijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama...Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu gde će sutra biti održano saslušanje na kojem bi mogla biti doneta odluka o njegovom izručenju iz Velike...

Nastavak na B92...

Pretres o ekstradiciji Asanža počeo u Londonu

Izvor: VOA, 24.Feb.2020, 12:15

Pretres na osnovu zahteva Sjedinjenih Država za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža počeo je u ponedeljak u Londonu. Sudija Krunskog suda Vulvič saslušava argumente advokata koji predstavljaju SAD, koje su podigle optužnicu od 17 tačaka zbog špijunaže i jedne zbog hakovanja...

Nastavak na VOA...

Asanž i SAD "oči u oči" pred londonskim sudom, Asanžu preti 175 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020

Američka vlada je danas na sudu u Londonu započela postupak traženja izručenja Džulijana Asanža iz Velike Britanije, tvrdeći da osnivač Vikiliksa nije šampion slobode govora, već običan zločinac koji je svojim tajnim delovanjem ugrozio mnoge živote...Vlasti SAD žele da sude Asanžu zbog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.