Asanževo izručenje bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe

Izvor: B92, 23.Feb.2020, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Asanževo izručenje bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe"

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džlijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu gde će sutra biti održano saslušanje na kojem bi mogla biti doneta odluka o njegovom izručenju iz Velike Britanije.

On je u SAD optužen po 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja poverljivih informacija.

Ako bude osuđen čega ga kazna do 175 godina zatvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naročito sam zabrinut zbog brojnih optužbi i nesrazmerne zatvorske kazne sa kojima bi mogao da se suoči ako bude izručen ili osuđen", naveo je Dezir, saopštio je OEBS.

On je rekao da treba uzeti u obzir interes javnosti za objavljivanje nekoliko tekstova Vikiliksa 2010. koji je dao važan doprinos istraživačkom izveštavanju.

"Od suštinskog značaja je da se razmotre posledice po slobodu izražavanja i medijske slobode u slučaju da bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe", zaključio je Dezir.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.