Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo Moldavije za nezavisnost

Tiraspolj, Moskva -- Više od 97 odsto građana s pravom glasa u Pridnjestrovlju glasalo za nezavisnost od Moldavije i pripajanje Rusiji.

Zvaničnici Moldavije danas su saopštili da ne priznaju rezultate referenduma i da ih smatraju farsom. I Evropska komisija, OEBS i više evropskih zemalja saopštili su ranije da neće priznati rezultate referenduma, koji smatraju nelegitimnim, a to je učinila i Rumunija. Pridnjestrovlje se otcepilo od Moldavije 1992. uz vojne sukobe i brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtve.

Nijedna zemlja do danas nije priznala nezavisnost te provincije, u kojoj većina građana govori ruski jezik. Pridnjestrovlje (Transnistrija ili Transdnjestar) nalazi se u oblasti Moldavije preko reke Dnjestar, a sa druge strane graniči se s Ukrajinom.

Kako je saopštila izborna komisija, na juče održanom referendumu učestvovalo je 77,63 odsto glasača.

Moldavija i Rumunija: Izbori nelegitimni

Republika Moldavija i Rumunija su se više puta izjasnile da neće priznati rezultate referenduma o nezavisnosti Pridnjestrovlja, što su danas potvrdile nepriznavanjem izbora.

Rumunija traži da se, u vezi sa referendumom čije rezultate ne priznaje, hitno i bezuslovno nastave pregovori za pronalaženje rešenja situacije.

Pregovaračku grupu "5 plus 2" čine Rusija, Ukrajina, Moldavija, Prednjestrovlje i OEBS, a EU i SAD kao posmatrači.

Referendum o nezavisnosti moldavske provincije Pridnjestrovlje (Transnistrija) odvijao se uz ignorisanje normi međunarodnog prava i ustavnog prava Republike Moldavija, saopštilo je Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ocenjeno je i da je referendum dodatni dokaz da režim iz Tiraspolja nije ozbiljno zainteresovan za rešavanje konflikta, već da prvenstveno želi da se "nastavi postojeća situacija i spreče napori međunarodne zajednice u pronalaženju nepristrasnog i trajnog rešenja".

Rumunija ponovo izražava svoju punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Moldavija, navodi se u saopštenju.

Rusija: Otvoreno i demokratski

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je referendum u Pridnjestrovlju bio otvoren i demokratski.

Rezultati su bili "predvidljivi i predstavljaju još jednu potvrdu da konflikt može biti rešen na osnovu svih postojećih sporazuma", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Lisabonu, prenose ruski mediji.

"Mi smo za povratak za pregovarački sto, na osnovu postojećih sporazuma", rekao je Lavrov.

"Stotine posmatrača iz Zajednice nezavisnih država i Evrope mmogli su lično da vide šta želi narod Pridnjestrovlja", dodao je on.

Uticaj Kosova na rezultate?

Na rezultate referenduma u Pridnjestrovlju uticao je proces rešavanja kosovskog problema, smatra šef Komiteta ruske dume za poslove Zajednice nezavisnih država, Andrej Kokoškin.

Ocenjujući da međunarodna zajednica "mora da uzme u obzir rezultate referenduma", Kokoškin je novinarima kazao da "su oni koji smatraju da kosovsko pitanje neće uticati na različite regione sveta, u velikoj zabludi".

On je kazao da kosovski problem ima veliki uticaj na raspoloženje stanovništva u Pridnjestrovlju.

U isto vreme, dodao je Kokoškin, mnogi zapadni političari su više skloni da nazivaju kosovski presedan odvojenom, specijalnom temom, koja se ne može preneti na druge situacije.

Rusija je ove godine predložila univerzalni princip za rešavanje regionalnih problema, što su podržali svi lideri nepriznatih republika na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.