Demonstranti pozivaju Trampa da oslobodi Hongkong

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti pozivaju Trampa da "oslobodi" Hongkong

I ovog vikenda na ulice Hongkonga izašlo je hiljade ljudi kako bi izrazili nezadovoljstvo vladom. Ovog puta traže pomoć sa strane, i to ni manje ni više, nego od američkog predsednika.
Si-En-En piše da je desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice, mašući američkim zastavama.

Oni su marširali do konzulata SAD, tražeći pomoć od Trampove administracije radi okončanja tromesečne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političke krize u Hongkongu. 
Među demonstrantima je primeđen veliki baner na kome piše "Predsedniče Tramp, molimo vas da oslobodite Hongkong".
Mediji pišu da se tokom marša čula i američka himna. 
"Mi i SAD delimo iste vrednosti slobode i demokratije", rekao je 30-godišnji demonstrant Dejvid Vong, "SAD je zemlja demonstratije. Trampa je izabrao narod. Mi ovo želimo".
Mirni protest prerastao u sukobe 
Današnji protesti počeli su mirno, ali se situacija vrlo brzo preokrenula.
Demonstranti su se sukobili sa policijom, zapalili metro stanicu, razbili stakla u distriktu Central – delu grada u kom se nalaze banke, juvelirnice, radnje svetski poznatih brendova.

Policija je ponovo upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante a nekoliko je uhapšeno.
Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.
Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.