Demonstracije protiv Sakašvilija

Izvor: RTS, 09.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije protiv Sakašvilija

Najmanje 60.000 demonstranata protestovalo u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju, tražeći ostavku predsednika Mihaila Sakašvilija. Gruzijski predsednik rekao da ne namerava da se povuče sa vlasti do 2013. godine.

U centru Tbilisija okupilo se najmanje 60.000 demonstranata koji su tražili ostavku predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija.

Opozicija je saopštila da u protestima učestvuje najmanje 150.000 ljudi. Lideri opozicije rekli su da će se protesti ispred parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održavati sve dok Sakašvili ne podnese ostavku.

Opozicija je optužila Sakašvilija da ne sprovodi demokratske reforme koje je obećao tokom "ružičaste revolucije" 2003. godine, kao i za neuspeli rat u avgustu prošle godine sa Rusijom oko Južne Osetije.

Sakašvili je najavio da se neće povući i da će ostati na vlasti do kraja mandata 2013. godine. Predsednik Gruzije je pozvao u utorak opoziciju na razgovore, ali su predstavnici opozicije to odbili.

Demonstracije su organizovane na 20. godišnjicu antisovjetskih demonstracija 1989. godine. Dve godine kasnije Gruzija je proglasila nezavisnost.

Zapadne zemlje, koje dobijaju naftu i gas iz kaspijskog regiona preko gruzijske teritorije, budno prate na razvoj situacije u toj zemlji i izražavaju zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja događaja iz novembra 2007. godine, kada je policija suzavcem i gumenim mecima rasterivala demonstrante protiv Sakašvilija.

Policija je demantovala navode partije Demokratski pokret-Ujedinjena Gruzija da je tokom prošle noći uhapsila oko 60 opozicionih aktivista u gradu Rustavi, jugoistočno od Tbilisija.

Partija Nine Burdžanadze, nekadašnje bliske saradnice Sakašvilija, saopštila je da su njene pristalice uhapšene uoči najavljenih masovnih demonstracija.

Snage reda najavile su da neće intervenisati, ali stanovnici Tbilisija strahuju da bi demonstracije mogle postati nasilne.

Opozicija je takođe optužila vlasti da su ograničile javni prevoz iz zapadne Gruzije ka Tbilisiju.

Mihail Sakašvili je danas neplanirano posetio spomenik žrtvama demonstracija 1989. godine ispred parlamenta.

"Moramo da oslobodimo naše teritorije. Zbog toga nam treba jedinstvo u zemlji. Čeka nas finalizacija rata za nezavisnost, oslobađanje Gruzije i formiranje savremene evropske demokratije", rekao je Sakašvili.

Opoziciji su prišli i neki Sakašvilijevi bivši saveznici, uključujući bivšu predsednicu parlamenta Nino Burdžanadze i nekadašnjeg ambasadora u SAD Iraklija Alasaniju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.