Demokratija na američki način: Braću mučili u zloglaznom zatvoru 20 godina bez optužnice, pa ih oslobodili

Izvor: B92, 25.Feb.2023, 00:44

Demokratija na američki način: Braću mučili u zloglaznom zatvoru 20 godina bez optužnice, pa ih oslobodili

Abdul i Ahmed Rabani, koji nikada nisu optuženi za zločin, poslednji su zatvorenici koji su pušteni iz zloglasnog američkog zatvora u Gvantanamu.

Američka vojska oslobodila je dva brata koji su bez optužbe držani u pritvorskom centru Gvantanamo dve decenije i oni su sada vraćeni u Pakistan.

Abdul, 55, i Ahmed Rabani, 53, dvojica pakistanskih državljana burmanske etničke pripadnosti, stigli su u petak u grad Karači, rekao je Ahmedov advokat za MEE.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Bila je to dugačka šetnja iz dubina Gvantanama i prva stvar koju ću raditi u Karačiju je da im dam terapiju“, rekao je Klajv Staford Smit, advokat za ljudska prava i direktor "3DCentre-a", grupe za pravno zastupanje sa sedištem u Dorsetu u Engleskoj.

Dva brata su u septembru 2002. uhapsile pakistanske službe bezbednosti u gradu Karačiju nakon čega su prebačeni u pritvor CIA na 545 dana, pre nego što su poslati u Gvantanamo 2004. godine.

Tokom svog boravka u pritvoru CIA, Ahmed Rabani je bio jedan od pritvorenika koji su bili podvrgnuti programu mučenja agencije, poznatom kao "pojačani program ispitivanja", prema Izveštaju Senata o mučenju iz 2014. godine.

Izveštaj je takođe otkrio da je Rabani bio žrtva pogrešnog identiteta i da se pogrešno smatralo da je visokorangirani militant Al Kaide po imenu Hasan Gul.

On je naveden među grupom od 17 pritvorenika koji su bili podvrgnuti "neovlašćenim" tehnikama ispitivanja bez znanja sedišta CIA.

"Tragedija dve decenije nepravednog zatvaranja Ahmeda Rabanija pokazuje koliko su se SAD udaljile od svojih osnivačkih principa tokom ere "rata protiv terorizma", rekla je Maja Foa, direktorka "Reprieve US", u izjavi dostavljenoj MEE.

"Njegovi islednici su znali da imaju pogrešnog čoveka, ali su ga svejedno mučili, a zatim podigli slučaj protiv njega koristeći lažna svedočenja drugih žrtava torture da opravdaju njegov neodređeni pritvor", rekla je Foa.

Dva brata će se ponovo sresti sa svojim porodicama, a mlađi brat Ahmed će prvi put sresti svog sina Džavada, koji je rođen nakon što je zarobljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.