Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 11:38

Demokrate započele do sada neviđenu TV Nacionalnu konvenciju: od Eve Longorije do Mišel Obame

Prvo veče Nacionalne konvencije Demokratske partije održano je sinoć u do sada neviđenom formatu. Zbog pandemije koronavirusa, umesto predviđenog okupljanja u Milvokiju, demokrate su svoje predizborne poruke upakovale u dva sata televizijskog programa koji je emitovan širom Sjedinjenih Država.
Uz sitnije tehničke probleme, na ekranima Amerikanaca koji su se odlučili da isprate Nacionalnu konvenciju Demokratske partije smenjivali su se govornici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << efektno montirani spotovi o aktuelnostima u američkom društvu i muzički izvođači.

Događaj nije prošao bez velikih zvezda iz sveta zabave i umetnosti, pa se kao domaćica (nimalo očajna) programa pojavila glumica Eva Longorija, a za muzičku podlogu svojevrsnog motivacionog spota sa lekarima i demonstrantima u glavnim ulogam, poslužila je numera "The Rising" čuvenog Brusa Springstina.

Očekivano, oštra kritika predsednika Donalda Trampa i njegove politike nije izostala, ali je pažnja u jednakoj meri posvećena i porukama koje opravdavaju i podržavaju kandidaturu Džoa Bajdena.
Zvezda večeri – Mišel Obama Najzapaženiji trenutak večeri bilo je obraćanje bivše prve dame Mišel Obame, koja je dobila čitavih 19 minuta za svoje nadahnuto izlaganje, više od bilo kog drugog učesnika virtuelne konvencije.
"Znam da bez obzira na našu rasu, starost, političko opredeljenje ili religiju, kada nas napuste buka i strah i zaista otvorimo svoje srce, znamo da ovo što se dešava u našoj zemlji jednostavno nije dobro", rekla je Obama.

Apelovala je na građane da nikako ne propuste glasanje, upozorivši ih da se varaju ako misle da stvari ne mogu da budu gore nego što jesu. Savetovala je da svi treba da spakuju večeru i doručak u torbu i, ako je potrebno, celu noć čekaju u redu pred biralištem.
"Dozvolite mi da budem iskrena. Donald Tramp je pogrešan čovek za našu državu. Imao je i više nego dovoljno vremena da dokaže da je sposoban da radi svoj posao. On ne može biti onaj koji nam je potreban. To je jednostavno tako", rekla je Obama.
Faktor rizika za smrt od kovida 19 – "verovanje Trampu" Za kritiku Trampove politike demokrate su iskoristile i sve aktuelne probleme sa kojima se suočava američko društvo, među kojima su najuočljiviji veliki broj žrtava koronavirusa i nemiri prouzrokovani rasno motivisanim nasiljem.
Tako su svoj prostor na konvenciji dobili članovi porodica preminulih od kovida 19, ali ljudi bliski ubijenim Afroamerikancima.
Građanima se obratila Kristin Urkiza, koja je rekla da je njen otac preminuo od posledica zaraze koronavirusom, pre svega jer je verovao Trampu, koji je govorio da je "virus pod kontrolom i da će nestati".
"Moj otac je bio potpuno zdrav 65-godišnjak. Njegov jedini faktor rizika bilo je verovanje Donaldu Trampu i za to je platio glavom", rekla je Urkiza.
Brat ubijenog Džordža Flojda zamolio je Amerikance da nikada ne odustanu od zahtevanja rasne pravde i jednakosti.
Džo Bajden – dovoljno levo za Bernija SandersaDa Džo Bajden ne ostane bez podrške levo orijentisanih građana, angažovao se i njegov najljući protivkandidat na unutarstranačkim izborima Berni Sanders, koji je pokušao da ubedi svoje pristalice da Bajden i nije baš tako konzervativan kao što izgleda.

Podsetio je na ambiciozne planove bivšeg potpredsednika kada su u pitanju klimatske promene i upozorio da je Bajdenova pobeda, koliko god to čudno zvučalo, ključna za očuvanje već uspostavljenih vrednosti levice.
"Mnoge ideje za koje smo se pre par godina borili, a koje su bile okarakterisane kao radikalne, sada su mejnstrim. Ali, budimo jasni, ako Donald Tramp bude reizabran, sav napredak koji smo ostvarili biće u opasnosti", upozorio je Bajden.
Džo Bajden - dovoljno desno za "doživotnog republikanca" Ideja da je Bajden idealan kandidat za birače sa svih strana političkog spektra, potkrepljena je i obraćanjem bivšeg republikanskog guvernera savezne države Ohajo Džona Kasiča, koji je otvoreno podržao Bajdena.
"Ja sam doživotni republikanac, ali to je sporedno opredeljenje kada je u pitanju odgovornost prema mojoj zemlji", rekao je Kasič i istakao da je ponosan na svoje republikansko nasleđe, ali da se Donald Tramp ne podudara sa tim principima.

Nakon prve večeri virtuelne konvencije demokrata, Amerikance čekaju još tri večeri ovakvog programa. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.