Izvor: B92, 02.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvis: Hendikep je pitanje stava

Brisel -- Generalni sekretar SE Teri Dejvis kaže da stepen hendikepiranosti zavisi od načina ponašanja drugih ljudi prema hendikepiranima

Dejvis je povodom Međunarodnog dana hendikepiranih izjavio da je svaki čovek suočen s mogućnošću da u nekom trenutku života postane hendikepiran. "Stepen naše hendikepiranosti manje će zavisiti od našeg medicinskog stanja, a više od načina na koji nas drugi vide i kako se ponašaju prema nama", rekao je on

Savet Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se, prema Dejvisovim rečima, trudi da u hendikepiranim ljudima vidi građane, a ne pacijente, da vidi njihov talenat, a ne hendikep, da gleda ono što oni mogu, a ne ono što ne mogu da učine.

Međunarodni dan hendikepiranih ove godine se poklapa s prvom godišnjicom Akcionog plana SE za osobe sa invaliditetom, navedeno je u saopštenju.

Cilj tog plana jeste jačanje mera u korist ljudskih prava i protiv diskriminacije kako bi hendikepirani dobili iste šanse kao ostali i kako bi im se garantovala sloboda izbora, sva građanska prava, aktivno učešće u političkom i kulturnom životu, jednak pristup obrazovanju, zapošljavanju, pristup saobraćajnim sredstavima, zdravstvenoj nezi, socijalnoj i pravnoj zaštiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.