Danska ukinula buduće isporuke oružja Saudijskoj Arabiji

Izvor: VOA, 22.Nov.2018, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska ukinula buduće isporuke oružja Saudijskoj Arabiji

Danska je suspendovala buduća odobrenja za izvoz oružja i vojne opreme Saudijskoj Arabiji, kao odgovor na ubistvo disidentskog saudijskog novinara i ulogu kraljevstva u konfliktu u Jemenu, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak. Nemačka je takođe suspendovala dozvole za budući izvoz oružja i zaustavila svu prodaju oružja, dok je Francuska u ponedeljak saopštila da će uskoro odlučiti o sankcijama zbog ubistva Kašogija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog meseca. Saudijska Arabija jedna je od najvećih uvoznica oružja na svetu. Ona predvodi vojnu koaliciju koja se bori u građanskom ratu u Jemenu, u kome je ubijeno na desetine hiljada ljudi i u kome je izazvana velika humanitarna katastrofa. "Uz nastavak pogoršavanja ionako užasne situacije u Jemenu i uz ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, sada imamo novu situaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Danske, Ander Samuelsen u izjavi. Danska je izdala 10 takvih dozvola prošle godine, kažu u ministarstvu. Već izdate dozvole neće biti poništene, rekao je portparol. U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp u sredu je pohvalio Saudijsku Arabiju zbog pomoći da se spuste cene nafte, dok se intezivira pritisak na Sjedinjene Države da se uvedu sankcije bliskoistočnom savezniku zbog ubistva Kašogija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Finska i Danska prekidaju izvoz vojne opreme u Saudijsku Arabiju

Izvor: Blic, 22.Nov.2018

Finska i Danska obustavljaju izvoz vojne opreme u Saudijsku Arabiju. anska je kao razlog navela "nastavak pogoršanja već užasne situacije u Jemenu i ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija", a Finska je saopštila da je taj korak preduzela "mahom zbog rata u Jemenu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.