Dalaj lama poziva Peking na saradnju u ekologiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama poziva Peking na saradnju u ekologiji

RIM - Dalaj lama je danas apelovao na vlasti u Pekingu da preduzmu mere za sprečavanje otapanja tibetanskih glečera, napomenuvši da je ekološka kriza mnogo urgentniije pitanje od političkog rešenja budućnosti Tibeta.

Na samitu Ujedinjenih nacija o gladi u svetu, koji se održava u Rimu, budistički vođa, koji živi u izgnanstvu, je upozorio da reke koje nastaju na tibetanskim glečerima i snegom pokrivenim planinama mogu presušiti u narednih 15 do 20 godina i pozvao Kinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prouči problem zajedno sa tibetanskim stručnjacima, preneo je Rojters.

"Iznalaženje političkog rešenja (za Tibet) može da potraje, ali to možemo da sačekamo", rekao je Dalaj lama novinarima na marginama skupa u Rimu, ali i upozorio da "ekologija, iz godine u godinu, trpi štete, pa je zaista potrebno ozbiljno proučavanje i sačinjavanje plana za zaštitu životne sredine" na Tibetu.

"To je veoma, veoma važno", rekao je tibetanski vođa. Tibetanska visoravan je, podseća agencija, izvorište mnogih azijskih velikih reka, uključujući Jangce i Mekong.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dalaj-lama: Sprečiti ekološku štetu

Izvor: B92, 18.Nov.2009, 22:20

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama (FoNet, arhiva)..Rim -- Dalaj-lama pozvao Peking da preduzme mere za sprečavanje otapanja tibetanskih glečera, jer je to urgentnije pitanje od političkog rešenja budućnosti Tibeta... Na samitu Ujedinjenih nacija o gladi u svetu, koji se održava u Rimu, tibetanski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.