Da li su bahatom princu ODBROJANI DANI? Kraljevska porodica U TAJNOSTI mu sprema smenu, a evo ko bi onda mogao biti BUDUĆI KRALJ

Izvor: Press, 26.Okt.2018, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su bahatom princu ODBROJANI DANI? Kraljevska porodica U TAJNOSTI mu sprema smenu, a evo ko bi onda mogao biti BUDUĆI KRALJ

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman mogao bi da bude smenjen zbog krize sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, navode svetski mediji.
Foto:Blic
Vodeći francuski list "Le Figaro" objavio je priču koja govori o tome da kraljevska porodica aktivno razmišlja o zameni krunskog princa koji bi trebalo da nasledi svog oca kralja Salmana, dok se kraljevstvo nalazi pred najvećim međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pritiskom u savremenoj istoriji zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, za koga se veruje da je ubijen po nalogu samog prestolonaslednika.
Neimenovani diplomatski izvor lista rekao je da se Savet lojalnosti, državno telo zaduženo za odobravanje reda nasledstva prestola, nekoliko puta u tajnosti sastalo poslednjih dana.
Foto: Profimedia

Sastavljen od delegata koji predstavlja svaki od klanova - najmanje sedam - ​​kraljevske porodice, ovo telo, odgovorno za probleme nasleđa, ispituje situaciju stvorenu nestankom novinara i disidenta Džamala Kašogija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi taj list.

Prema pisanju "Le Figaro", saudijski režim želi da zameni 33-godišnjeg Mohameda njegovim mlađim, mnogo manje ambicioznim i predvidljivijim bratom princom Kalidom bin Salmanom.
Foto: Public domain / Wikipedia
Kalid bin Salman
Savet je već ranije prekršio običajno pravilo nasleđivanja prošle godine kada je postavio Mohameda kao novog krunskog princa umesto Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za presto.

Prema rečima britanskog pukovnika Brajana Lisa, nekadašnjeg vojnog atašea u Saudijskoj Arabiji, dani Mohamedovog defakto vladanja su odbrojani.
On je za sajt "Rudaw" rekao da Saudijci nikad neće priznati umešanost princa u ubistvo, ali da to ne znači da će on moći da nastavi da vlada.
- Verujem da će se kralj - pod pretpostavkom da je u jednom od svojih "čistih" perioda - rešiti Mohameda bin Salmana, tako što će ga zameniti. On to ne može učiniti odmah, ili čak u narednih nekoliko meseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. Može da koristi savetodavno veće unutar porodice za imenovanje naslednika. To će sigurno vratiti kredibilitet monarhiji - rekao je Lis.
Foto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi
Prema njegovim rečima, malo ko veruje da Mohamed nije umešan u ovaj zločin.

- Saudijska verzija je, u najmanju ruku, neverodostojna. Tim koji je posetio Istanbul sigurno nisu turisti, a osoba koja je viđena da napušta konzulat u Kašogijevoj odeći očigledno nije bila on. Čak i Tramp sada priznaje da je ovo najlošije prikrivanje svih vremena - rekao je on.
Inače, prestlonaslednik Mohamed bin Salman je, otkako je postavljen na tu poziciju, pohapsio brojne prinčeve, zvaničnike i biznismene i od njih uzeo čitavo bogatstvo, a sve pod izgovorom borbe protiv korupcije.
On je i zapovedio saudijskoj vojsci da ratuje u Jemenu, gde je trenutno jedna od najgorih humanitarnih kriza u istoriji.
Takođe, kidnapovao je libanskog premijera, koga je ipak ubrzo pustio da se vrati u zemlju, a pozatvarao je silne kritičare i borce za ljudska prava.
Uloga Zapada

Kako piše list "Midl Ist Aj", Saudijci su pod velikim pritiskom i od strane Zapada, pre svih Amerikanaca i Britanaca da smene ozloglašenog prestolonaslednika. Velika Britanija je istorijski imala uvek veliki uticaj na Saudijce i već je ranije i odigrala ulogu prilikom smene na njenom državnom vrhu. London je podržao smenu kralja Sauda i pomogao prestolonasledniku, njegovom bratu Fajsalu da dođe na tron 1964. godine, jer je Sauda smatrao nekompetentnim.
Britanska vlada osudila je ubistvo Kašogija i podržala istragu. Ali još uvek se poziva na Rijad kao "prijatelja i saveznika" i ističe "važno strateško partnerstvo" koje uključuje vojsku i trgovinu.
Saudijska Arabija i SAD imaju vojnu saradnju i Amerikanci prodaju Rijadu oružje vredno više milijardi dolara, pa je za očekivati da se njihov odnos održi na uobičajenom nivou. Međutim, teško bi to moglo da se postigne, ako Rijad vodi neko sa krvlju na rukama.
- Londonu i Vašingtonu će biti potrebna revolucija u njihovom razmišljanju da postanu deo rešenja umesto da ostanu deo problema - kaže analitičar Mark Kertis.
Prema njegovim rečima, zakonodavci u Vašingtonu i Londonu imaju jedan važan prioritet: očuvanje saudijske kraljevske porodice, vojnog i ekonomskog saveznika u koga su toliko uložili. Međutim, ukoliko se ispostavi da je nemoguće obuzdati Mohameda bin Salmana, Britanija i SAD će se potruditi da obezbede da on ne bude na valsti.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.