Da li je ubijen El Bagdadi?

Izvor: Deutsche Welle, 27.Okt.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ubijen El Bagdadi?

Sudeći po izveštajima više američkih medija, u vojnoj akciji SAD u Siriji je navodno ubijen lider Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi. Predsednik SAD će se tim povodom danas popodne obratiti javnosti.

Američka vojska izvela je vojnu operaciju na severozapadu Sirije a meta je bio vođa takozvane Islamske države Abu Bakr el Bagdadi, rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli. Očekuje se potvrda da je akcija bila bila uspešana, odnosno da je El Bagdadi ubijen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je na Tviteru napisao: „Nešto veliko se upravo dogodilo".

Portparol Bele kuće Hogan Gidli rekao je da će se Tramp danas u 14 sati oglasiti tim povodom.

Na granici sa Turskom

Agencija Rojters javlja da je operacija izvršena u selu Briša provniciji Idlib u Siriji, u blizini turske granice. U operaciju su bili uključeni avioni i helikopteri. Napad je usledio posle ponoći.

Prema jednoj visoko rangiranoj osobi iz Pentagona, kada su američke snage ušle u to mesto došlo je do kratke borbe, preneo je Njuzvik.

El Bagdadi je tada aktivirao eksploziv koji je imao za pojasom i razneo se. Prisutni su bili i članovi njegove porodice. Deca nisu povređena, ali su ubijene dve Bagdadijeve žene, verovatno usled eksplozije koju je izazvao El Bagdadi.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je ovu operaciju pre nedelju dana.

Iran i Irak obavešteni o ubistvu Bagdadija u Siriji

Dvojica iranskih i dvojica iračkih zvaničnika su rekla za agenciju Rojters da su ih sirijski zvaničnici na terenu obavestili da je El Bagdadi mrtav.

„Naši izvori unutar Sirije potvrdili su iračkom obaveštajnom timu zaduženom za praćenje Bagdadija, da je on ubijen zajedno sa svojim ličnim telohraniteljem u Idlibu pošto je otkriveno gde se skrivao kada je pokušao da izvede porodicu iz Idliba prema turskoj granici" rekao je jedan od iračkih izvora za Rojters.

Sa druge strane, dvojica iranskih zvaničnika rekla su za Rojters da je Iran od izvora u Siriji obavešten o ubistvu Bagdadija. „O Bagdadijevoj smrti Iran su obavestili sirijski zvaničnici koji su te informacije dobili sa terena" - rekao je jedan od zvaničnika. Ovo je potvrdio i drugi iranski zvaničnik.

Poslednji put se „oglasio" u septembru

El Bagdadi je predvodio „Islamsku državu" od 2010. kada je ona još bila ogranak Al Kaide. Međutim, pad Mosula i Rake, uporišta Islamske države u Iraku, značio je i krah „Islamske države" od kada je El Bagdadi begunac.

U javnosti se pojavio samo jednom, u julu 2014. godine kada je u džamiji u Mosulu na severu Iraka proglasio „kalifat" u Siriji i Iraku.

Ovo nije prvi put da se pojavila informacija da je El Bagdadi ubijen. Pre dve godine su, na primer, ruski zvaničnici saopštili da postoji velika mogućnost da je Bagdadi ubijen u ruskim vazdušnim napadima u blizini Rake.

Navodno El Bagdadi - snimak 29.04.2019.

Međutim, on se navodno pojavio na video-snimku u aprilu ove godine. U tom video, Bagdadi poziva svoje sledbenike da nastave borbu uprkos gubitku „kalifata".

A poslednji put, u septembru, vođa IS-a je pozvao svoje pristalice audio-porukom da oslobode zarobljene borce Islamske države i njihove porodice.

dr,rtr,ap

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Sirija,   Twiter

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKROVIŠTE SRAVNJENO SA ZEMLJOM Objavljen snimak napada u kojem je navodno UBIJEN VOĐA ISIS-A (VIDEO)

Izvor: Blic, 27.Okt.2019

Iračka državna televizija je objavila snimak akcije američkih vojnih snaga u Siriji u kojoj je navodno ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

Nastavak na Blic...

Tramp: Ubistvo Bagdadija značajnije od smrti Bin Ladena

Izvor: B92, 27.Okt.2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je lider tzv. Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi mrtav, i da je 15 minuta nakon njegove smrti obavljen DNK...DNK testom je potvrđeno da je to stvarno on. On je kazao da su pored el Bagdadija ubijene i dve žene koje su nosile prsluke sa eksplozivom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.