Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jan.2020, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DW: Austrijska nova vlada posle kompromisa

Konzervativci OVP Sebastijana Kurca i Zeleni postigli su koalicioni sporazum: Kurc bi trebalo ponovo da bude austrijski kancelar.

Kako piše danas Dojče vele, Zeleni će po prvi put ući u Saveznu vladu Austrije, među njima i jedna rođena Tuzlanka.

Narodna stranka Austrije (OVP) dogovorila se sa Zelenima o koalicionom sporazumu, potvrdile su obe stranke.

Sebastijan Kurc koji vodi OVP, stranku desnog centra, trebalo bi ponovo da postane savezni kancelar. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << A Zeleni bi prvi put u Austriji učestvovali u Saveznoj vladi.

Koalicioni sporazum mora još da odobri Kongres Zelenih koji se održava u subotu.

Jedno od iznenađenja u planovima u vezi sa ministarstvima je uspostavljanje Ministarstva za integraciju.

Njega će preuzeti Suzane Rab (35), bliska saradnica Sebastijana Kurca. Ona je bila šefica odseka za integraciju u Ministarstvu spoljnih poslova i važi za zagovornicu tvrdog kursa. Ta pravnica, a psihološkinja po obrazovanju, učestvovala je u oblikovanju austrijskog zakona o islamu, kao i onom o zabrani burke.

Zeleni su dobili "super ministarstvo" koje objedinjuje pitanja životne sredine, transporta, infrastrukture, energije, tehnologije i inovacija. Planirano je da ga vodi Leonore Gevesler (43) koja je bila na čelu ekološke nevladine organizacije "Global 2000" sve dok je Verner Kegler, lider Zelenih, nije ubedio da se kandiduje za Zelene na izborima u septembru.

Na čelu Ministarstva odbrane bi prvi put trebalo da bude žena: Klaudija Taner koja je sada direktorka Udruženja poljoprivrednika u pokrajini Donja Austrija. Bivši generalni sekretar Karl Nehamer biće ministar unutrašnjih poslova. Ministar spoljnih poslova će biti Aleksandar Šalenberg, jedini član sadašnje prelazne vlade eksperata koji ostaje na vlasti.

Sledeći ministar finansija verovatno je bivši ministar uz kancelara Kurca, Gernot Blumel, školovani filozof. Blumelov prethodni posao, uključujući i odgovornost za evropsku politiku, uz kancelara, preuzeće bivša sutkinja Karolin Edtštadler koja sada predvodi delegaciju OVP u Evropskom parlamentu. Elizabet Kestinger bi ponovo trebalo da bude ministarka poljoprivrede, a Hajnc Fasman opet ministar obrazovanja.

Za Zelene će, kako se očekuje, u vladu ući kao ministarka pravde i advokatkanja Alma Zadić (35), poreklom iz Bosne i Hercegovine, kao i učitelj Rudolf Anšober (59) koji je viđen za Ministarstvo zdravlja i socijalna pitanja.

Otvoreno je koje teme će preuzeti budući vicekancelar i šef Zelenih Verner Kogler

Mada je još nejasno ko će preuzeti pitanja žena, prva "konzervativno-zelena" Savezna vlada u Austriji bila bi i prva vlada u kojoj žene čine većinu. Pored toga, bila bi to i veoma mlada vlada. Šestoro potencijalnih članova kabineta "Kurc II" ima manje od 40 godina, a petoro drugih je mlađe od 50 godina.

Od 27. maja 2019. Austrijom vlada prelazna vlada koju predvodi kancelarka Brigite Birlajn.

Prevremeni izbori i koalicioni pregovori u Austriji postali su neophodni kada se u maju prošle godine desničarsko-konzervativna vlada OVP-FPO raspala nakon objavljivanja videa sa Ibice. Bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO), vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, na tom snimku se pokazao podložnim korupciji i morao je da podnese ostavku.

Kurc je raspisao nove izbori i nekoliko dana kasnije mu je izglasano nepoverenje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DW: Austrijska nova vlada posle kompromisa

Izvor: Beta, 02.Jan.2020

Konzervativci OVP Sebastijana Kurca i Zeleni postigli su koalicioni sporazum: Kurc bi trebalo ponovo da bude austrijski kancelar.Kako piše danas Dojče vele, Zeleni će po prvi put ući u Saveznu vladu Austrije, medju njima i jedna rodjena Tuzlanka.Narodna stranka Austrije (OVP) dogovorila se sa Zelenima...

Nastavak na Beta...

Austrijski Zeleni i OVP dogovorili "slobodni koalicioni prostor"

Izvor: Blic, 03.Jan.2020, 13:16

Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni dogovorili su obiman koalicioni sporazum, koji omogućava, što je novina u Austriji, "slobodni koalicioni prostor" u slučaju izbijanja nove izbegličke krize. U sporazumu, koji je napisan na 326 stranica, predviđeno je da OVP, u slučaju nove izbegličke krize,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.