Izvor: RTS, 14.Jul.2020, 13:08

Čuveni univerzitet Sent Endruz u epicentru skandala, optužbe za silovanje

Univerzitet u Sent Endruz u Škotskoj, jedan od najstarijih univerziteta na svetu, potresa skandal pošto više desetina žena tvrdi da su bile žrtve silovanja i drugih vrsta seksualnih napada u njegovom kampusu, a nekoliko njih za napade optužuje članove kontroverznog bratstva, u američkom stilu.
Univerzitet, koji su pohađali i pojedini članovi britanske kraljevske porodice, saopštio je da će sarađivati s policijom na istraživanju ovih tvrdnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su iznete anonimno na Instagram stranici "St Andrews Survivors" (Preživeli iz Sent Endruz), prenosi Si-En-En.

One uključuju više od 20 optužbi studenata za silovanje i još nekoliko optužbi za druge vidove seksualnih napada, fizičkih napada i prisilu.
Većina optužbi usredsređena je na bratstvo Alfa Epsilon Pi, koje nije zvanično društvo univerziteta.
Ogranak ovog bratstva u Sent Endruz suspendovao je nekoliko svojih članova nakon optužbi.
Ovaj prestižni univerzitet pohađali su princ Vilijam i njegova supruga, vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton.

Postovi na Instagram stranici Sent Endruz, koji se ne odnose na univerzitet, sadrže izveštaje o seksualnom napadu, uznemiravanju i silovanju.
Dejli Telegraf je takođe objavio da je bilo devet silovanja ogranku Sent Endruz.
"Osnovna briga univerziteta je osigurati da preživeli znaju da smo spremni i voljni da podržimo njihove odluke i preduzmu mere, olakšavaju policijsko izveštavanje i pruže stalnu podršku u skladu sa tim", rekla je portparlka univerziteta.
"Univerzitet će uvek delovati kada se incidenti zvanično prijave i posvećen je saradnji sa studentima na promociji kulture odgovornosti i poštovanja", dodala je ona.
Policijski inspektor Škotske rekao je da sarađuju sa univerzitetom kako bi obezbedili da se studenti  osećaju sigurno dok žive i studiraju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.