Crveno svetlo za informatiku kao obavezan predmet

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveno svetlo za informatiku kao obavezan predmet

Za informatiku kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole iduće školske godine neće biti mesta u rasporedu časova. To je odluka Nacionalnog prosvetnog saveta koji nije dao zeleno svetlo za novi, savremeniji program informatike koje je za osnovce osmislilo Ministarstvo prosvete. U savetu tvrde: škole nisu spremne za nastavu 21. veka.

Osnovci će i dalje kao obavezno štivo u 21. veku izučavati dail up konekciju. Predlogu ministarstva prosvete da se informatika osavremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i rastane od tehničkog, te bude poseban i obavezan predmet - Nacionalni prosvetni savet rekao je “ne”. Tvrde: ideja je dobra, ali je realizacija nemoguća.

“Mi smo čuli od Ministarstva prosvete uveravanja da će recimo internet veza biti u svakoj školi od kraja godine. Dobro, u redu, kad bude u svakoj školi internet veza onda ćemo govoriti o obaveznoj infromatici”, ističe Aleksandar Lipkovski iz Nacionalnog prosvetnog saveta.

Da sve škole nisu online, da su bez kompjutera ili da su isti u lošem stanju - nije novost. Ali, u ministarstvu uveravaju: situacija nije tragična. Kažu: svega 15 škola u Srbiji nema kabinete za informatiku - što nije prepreka da se od osveženja u osmoljetkama odustane.

“Nikad nećemo imati idealne uslove. Ni mnogo bogatije zemlje nemaju idealne i savršene uslove i mi to znamo, mi sarađujemo sa kolegama iz drugih zemalja i to je janso. Dakle, mi ne možemo da čekamo momenat da sve škole budu savršeno opremljene jer se to nikad neće desiti”, navodi pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Toga se plaše i u udruženju "Roditelj". I sigurni su: država treba tehnološki da uzdiže škole, a paralelno učenicima obaveza mora postati informatika.

“Ako bi ona ušla, možda bi ministarstvo i naša država bili prinuđeni da malo više povedu računa o tome, o infrastrukturi u drugim gradovima gde škole prosto nemaju internet, nemaju računare i tako dalje”, ističe Dragana Soćanin iz tog udruženja.

Ipak, neće baš sve ostati u mestu. Ako ne kao obaveza, informatika koja po novom programu ministarstva umesto dial up-u uči programiranju i animaciji osnovcima od sledeće školske biće opcija izbora.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Škole nisu spremne za nastavu 21. veka

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2016

Za informatiku kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole iduće školske godine neće biti mesta u rasporedu časova. To je odluka Nacionalnog prosvetnog saveta koji nije dao zeleno svetlo za novi, savremeniji program informatike koje je za osnovce osmislilo Ministarstvo prosvete. U savetu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.