Crvena uzbuna u Ukrajini: Ako ruska vojska dođe počinje rat!

Izvor: Press, 02.Mar.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena uzbuna u Ukrajini: Ako ruska vojska dođe počinje rat!

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina da "povuče svoju vojsku u konfliktu između dve zemlje" i upozorio da se njegova zemlje nalazi na ivici propasti.
"Ovo je crvena uzbuna, ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji", rekao ukrajinski premijer novinarima, samo dan pošto je ruski parlament odobrio raspoređivanja ruskih vojnika u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer rekli su sinoć da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi, bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, dovela do rata dve zemlje.

Posle tročasovnog sastanka sa šefovima bezbednosnih i vojnih službi, Turčinov je, u televizijskom obraćanju, rekao da nema opravdanja, niti osnove za "rusku agresiju na njegovu zemlju", preneo je Rojters.

Komentarišući današnje upućivanje ruskih vojnika, iz njihove baze u Sevastopolju na Krimu, ka Simferopolju - lokalnoj prestonici regiona, dan pošto su ruske snage preuzele strateško crnomorsko poluostrvo bez ispaljenog metka, premijer je naveo da nema razloga da Ruska Federacija napadne Ukrajinu i pozvao Putina da povuče svoju vojsku.

I ukrajinski vd predsednika Turčinov pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme "prave" korake i pomogne Ukrajini.
Brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu dezertirali su i prešli na strana krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opšta mobilizacija, javila je danas ruska agecija Itar-Tass.
U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija i sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinski premijer: Ovo je objava rata, SAD preti sankcijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2014

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da ‘povuče svoju vojsku u konfliktu između dve zemlje’ i upozorio da se njegova zemlje nalazi na ivici propasti. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se razmatraju zabrane izdavanja viza, zamrzavanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

UKRAJINA: Spremni smo za rat ako Rusija napadne!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Mar.2014

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče u znak poštovanja prema predstojećem postu, koji počinje sutra

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.