Svet

5

Ukrajinski premijer: Ovo je objava rata, SAD preti sankcijama, NATO traži posmatrače

Autor: VPS

Izvor: agencije/Novi magazin

Ukrajinski premijer: Ovo je objava rata, SAD preti sankcijama, NATO traži posmatrače

Izvor: Foto: AP

"Ovo je crvena uzbuna, ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji", rekao ukrajinski premijer novinarima, samo dan pošto je ruski parlament odobrio raspoređivanja ruskih vojnika u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer rekli su sinoć da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi, bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, dovela do rata dve zemlje. 

Posle tročasovnog sastanka sa šefovima bezbednosnih i vojnih službi, Turčinov je, u televizijskom obraćanju, rekao da nema opravdanja, niti osnove za "rusku agresiju na njegovu zemlju", preneo je Rojters.

Komentarišući današnje upućivanje ruskih vojnika, iz njihove baze u Sevastopolju na Krimu, ka Simferopolju - lokalnoj prestonici regiona, dan pošto su ruske snage preuzele strateško crnomorsko poluostrvo bez ispaljenog metka, premijer je naveo da nema razloga da Ruska Federacija napadne Ukrajinu i pozvao Putina da povuče svoju vojsku.

"Neprihvatljivo je da se ruska vojna oklopna vozila nalaze u centru ukrajinskih gradova", izjavio je Jacenjuk na početku zasedanja vlade u Kijevu.

"Mi ne popuštamo pred provokacijama, ne koristimo silu i zahtevamo od Rusije da prestane da provocira i vrati vojnike u bazu", dodao je on.

Predsednica Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko izjavila je večeras da rata između Rusije i Ukrajine nikada neće biti i pozvala političare u Kijevu da "ohlade svoje usijane glave", vrate situaciju na ustavni teren i posvete se ispunjavanju sporazuma koji su potpisali lideri opozicije sa Viktorom Janukovičem.

"Reč 'rat' apsolutno je neprihvatljiv u odnosima Ukrajine i Rusije. Nikada rata među nama neće biti , mi smo bratski narodi, mi smo slovenski svet", rekla je Matvijenko, gostujući u emisiji na TV kanalu "Rusija-1".

Ističući da najnoviji razvoj događaja u Ukrajini izaziva veliku zabrinutost, ona je rekla da je zato gornji dom juče odobrio zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za angažovanjem vojske na teritorji Ukrajine.

Matvijenko je istakla da se situacija u Ukrajini, gde žive milioni pripadnika ruskojezičnog stanovništva, razvija toliko munjevito i nepredvidivo da "već postoji realna pretnja po živote".

"Rusija ne može da bude po strani (...) Zato smo smatrali da je neophodno predsedniku omogućiti čitav arsenal mogućih mera", rekla je ona.

Demonstranti u Lugansku, najistočnijem gradu u Ukrajini, zauzeli su danas zgradu lokalne uprave i zatražili od ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u taj grad, izvestio je list "Ukrajinskaja pravda".

Pored toga, demonstranti su nazvali privremenu vladu u Kijevu nelegalnom, preneo je sajt "Raša tudej".

I ukrajinski vd predsednika Turčinov pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme "prave" korake i pomogne Ukrajini.

U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane objavio da će oružane snage biti u borbenoj pripravnosti. 

Kako je objavljeno na sajtu "Glasa Rusije", ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave. 

Ukrajina će mobilisati i rezerviste kako bi osigurala bezbednost i integritet svoje teritorije, saopštio je danas zvaničnik ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti Andrej Parubij. 

"Ministarstvo odbrane treba da širom Ukrajine pozove sve koji su u ovom trenutku neophodni oružanim snagama", rekao je Parubij u televizijskom obraćanju. 

Parubij je objasnio da je cilj mobilizacije da "se osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine". On je, takođe, rekao da je ministarstvu spoljnjih poslova izdata naredba da traži pomoć SAD i Velike Britanije u garantovanju bezbednosti Ukrajine, prenose agencije. 

Keri: Putinov potez je neverovatan akt agresije

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je danas rusku vojnu akciju na Krimu "neverovatnim aktom agresije" i ocenio da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo "zapanjujuću, voljnu" odluku da upadne u tuđu zemlju.

Keri je rekao na više televizijskih stanica da je danas razgovarao sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica G8 i drugih zemalja, i da su svi spremni da "idu do kraja" kako bi izolovali Rusiju.

Prema njegovim rečima, Rusija treba da poštuje demokratski proces kroz koji je ukrajinski narod zbacio svog pro-ruskog predsednika Viktora Janukoviča i sastavio novu vladu.

Državni sekretar SAD je ukazao na mogućnost bojkota samita Grupe osam industrijski razvijenih zemalja u Sočiju u Rusiji, i rekao da se razmatraju zabrane izdavanja viza, zamrzavanje finansijskih sredstava i trgovinski i investitorski penali.

NATO traži posmatrače u Ukrajini

NATO oštro suđuje rusku vojnu akciju u Ukrajini i traži da se tamo pošalju međunarodni posmatrači, saopštio je večeras generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders Fog Rasmusen.

“Ruska vojna akcija predstavlja kršenje međunarodnog prava i statuta Saveta NATO-Rusija”, rekao je Rasmusen, prenoseći novinarima zaključke sa zasedanja ambasadora 28 zemalja članica NATO koji su danas popodne po hitnom postupku razmatrali situaciju u Ukrajini.

Ambasadori su zatražili da se u Ukrajinu hitno pošalju posmatrači Ujedinjenih nacija ili Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a od Rusije se zahteva da deeskalira situaciju tako što će povući vojsku u kasarne i uzdržati se od daljeg uplitanja u dešavanja u Ukrajini.

Posmatrači u Briselu su uočili da u saopštenje sa današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveza nije ušla Rasmusenova jutrošnja ocena da je ruska vojna intervencija u Ukrajini “pretnja evropskom miru i bezbednosti” i da su zaključci mnogo blaže intonirani nego što se očekivalo.

Sem toga, osim ranije izrečenog stava da NATO vidi Ukrajinu kao susednu i partnersku zemlju, nije bilo osvrta na zahtev Ukrajine da joj NATO pomogne u odbrani protiv ruske intervencije.

Kijev nastavlja pripreme za pridruživanje EU

Nova ukrajinska vlada poništila je raniju odluku Kijeva o suspenziji priprema za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom čime je praktično nastavila rad na pripremi tog sporazuma, javila je agencija Ukrinform.

Kako je na svom Fejsbuk profilu napisao ministar za ekonomski razvoj i trgovinu Pavlo Šeremeta, "Vlada je otkazala rezoluciju od 21. novembra 2013. i nastavila rad na pripremama ŠP sa EU".

Demonstracije u Kijevu, koje su ovog meseca kulminirale krvavim obračunima i svrgavanjem predsednika Viktora Janukoviča, počele su pošto je vlada Mikole Azarova suspendovala pregovore sa EU.

Admiralski brod ukrajinske mornarice Rusima

Zapovedništvo admiralskog broda u ukrajinskoj ratnoj mornarici, fregate Hetman Sahaidačni odbilo je poslušnost vlastima u Kijevu i preći će na rusku stranu, javlja Raša tudej, pozivajući se na izjavu ruskog senatora Igora Morozova.

Prema navodima Raša tudej, fregata se vraća kući nakon učešća u operacijama NATO u Adenskom zalivu.

Bilo je oprečnih informacija gde je tačno brod, ali je Morozov, član komiteta za međunarodne poslove, potvrdio za list Izvestja da je brod preveden na rusku stranu i da se vraća u Crno More.

"Posada je ispunila naređenje vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Viktora Janukoviča", dodao je Morozov.

Vršilac dužnosti ruskog predsednika Aleksandar Turčinov imenovao je juče kontraadmirala Denisa Berezovskog za novog šefa mornarice.

Međutim, ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se neimenovani izvor, javila je da je većina ukrajinskih snaga raspoređenih na Krimu prešla na stranu vlasti te autonomne proruske oblasti, i da se sam Berezovski "zakleo na vernost narodu Krima".

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

malitop

Vic dana!!!!!!! Amerika preti Rusiji sankcijama...kakvi glupsoni...ha,ha,ha

bojan

od kad se amerikanci pozivaju na me?unarodno pravo, i od kad se nasilni pu? protiv legalno izabranog predsednika zove demokratski proces. Od kad je sveta po?tovala se samo sila i tako ?e uvek biti, da je ovo uradio iran ve? bi bio sramljen sa zemljom bez odobrenja un ali rusija je jo? uvek preveliki zalogaj za gospodare sveta

celik

Ovde niko ne spominje pare koje su potrebne ukraini. Bice dobro ako nove vlasti sa Klickovim budu imale podrsku 30 % nesto im prijatelji sa zapada izbegavaju temu fiansiska pomac