Crvena prašina prekrila Sidnej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena prašina prekrila Sidnej

SIDNEJ - Debeli sloj crvene prašine prekrio je jutros Sidnej i doneo mnogo nevolja, pre svega vozačima, jer je zbog velikih oblaka prašine vidljivost smanjena na svega 50 metara.

Tunel na autoputu M5, koji spaja zapadni deo Sidneja sa centrom grada je zatvoren za saobraćaj zbog ogromnih naslaga crvene prašine.

"Sve je crveno, crveno, crveno", uzvikivao je jedan vozač koji se, sa ANZAK mosta, svojim mobilnim telefonom uključio "uživo" u radio-program >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2GB.

Mnogi avioni su u dolasku ili odlasku sa Sidnejskog aerodroma kasnili, čak i po nekoliko sati, a desetak međunarodnih letova je preusmereno na aerodrome u Melburnu i Adelajdu.

"Ovako nešto još nisam videla", izjavila je Džejn Golding, dežurni prognostičar u Federalnom Birou za meteorologiju.

"Prašinu nam je doneo snažan vetar iz pustinjskih delova Novog Južnog Velsa i Južne Australije. Vetar je duvao brzinom i do 100 kilometara na sat. Sunce nije moglo da se probije kroz velike oblake prašine, i prelamajući svoje zrake, napravilo je neverovatnu crvenu boju nad Sidnejom", rekla je Goldingova.

Veliki broj požarnih alarma je aktiviran u toku jutra, što je izazvalo i haos u vatrogasnim službama. Na sreću, vrlo brzo su vlasnici alarma isključili svoje uređaje.

Lekari neprekidno apeluju na decu i starije osobe, posebno one koji boluju od astme, da ne napuštaju svoje kuće. U Birou za meteorologiju su najavili slabljenje vetra i postepeno "sleganje" prašine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sidnej osvanuo crven! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 23.Sep.2009

Debeli sloj crvene prašine prekrio je jutros Sidnej i doneo mnogo nevolja, pre svega vozačima, jer je zbog velikih oblaka prašine vidljivost smanjena na svega 50 metara

Nastavak na Mondo...

Sidnej pokriven crvenom prašinom

Izvor: RTS, 23.Sep.2009

Peščana oluja zahvatila Sidnej i prekrila ga crvenom prašinom donetom iz udaljenih pustinja. Otežan saobraćaj, lekari apeluju da deca i stariji ne napuštaju kuće...Debeli sloj crvene prašine prekrio je jutros Sidnej i doneo mnogo nevolja, pre svega vozačima, jer je zbog velikih oblaka prašine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.