Izvor: B92, 23.Sep.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena prašina prekrila Sidnej

Sidnej -- Debeli sloj crvene prašine prekrio je jutros Sidnej i doneo mnogo nevolja, pre svega vozačima, jer je vidljivost smanjena na svega 50 metara.

Sem povećanog broja poziva hitnoj pomoći, građana koji imaju problema sa disanjem, peščana oluja nije odnela žrtve. Međutim, saobraćaj u Sidneju je u potpunom kolapsu. Polasci brodova i feribota iz Sidnejske luke, za sada su otkazani.

Tunel na autoputu M5, koji spaja zapadni deo Sidneja sa centrom grada je zatvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za saobraćaj zbog ogromnih naslaga crvene prašine.

"Boja je neverovatna. Nikada nisam video ništa slično. Imam 72 godine i ovako nešto vidim prvi put, tkao da je to zaista fenomen.

"Osećam da su mi oči i grlo natečeni. Da, izgleda da utiče na mene.”

Mnogi avioni sa Sidnejskog aerodroma kasnili, a desetak međunarodnih letova je preusmereno na ostale aerodrome. Lekari neprekidno apeluju na decu i starije osobe, posebno one koji boluju od astme, da ne napuštaju svoje kuće.

Metereolozi kažu da je prašinu doneo snažan vetar iz pustinjskih delova Novog Južnog Velsa i Juzne Australije.

Vetar je duvao brzinom i do 100 kilometara na sat. Veliki broj požarnih alarma je aktiviran u toku jutra, što je izazvalo i haos u vatrogasnim službama.

U Birou za meteorologiju su najavili slabljenje vetra i postepeno "sleganje" prašine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.