Crkve treba da čuvaju državne granice Rusije

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkve treba da čuvaju državne granice Rusije

21.09.2010. - Na Sahalinu se pojavila pogranična crkva

Svojevrsna pogranična crkva pojavila se u najistočnijoj tački Rusije. U naselju Troicko Južno-Sahalinska, gde je ovih dana u pastirskoj poseti boravio Poglavar RPC, osvećena je crkva svetog kneza Aleksandra Nevskog. Crkva je podignuta po jedinstvenoj metodici, prva od četiri zamišljene, koje treba da čuvaju državne granice Rusije.

Ideja za ovakve pogranične crkve pojavila se pre 5 godina. Inicirao ju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prethodni poglavar RPC, patrijarh Aleksije Drugi i aktivno ju je podržao aktuelni Poglavar Ruskog Pravoslavlja. Po zamisli, na krajnjim tačkama Rusije - na jugu, severu, zapadu i istoku, treba da budu izgrađene male crkve koje će nositi ime ruskog kneza iz 13. veka Aleksandra Nevskog. Sveti blagoverni knez ime je i lice naše zemlje ne samo u prošlosti, već i u sadašnjosti, podvukao je patrijarh Kiril prilikom osvećivanja crkve na Sahalinu.

Aleksandar Nevski je u svom životu povezao duhovno i materijalno, brigu o dušama ljudskim sa uređenjem ruske države. I ako mi svi, i vlasti, i vojska, i narod, budemo išli danas putem Aleksandra Nevskog, imaćemo veliku Rusiju, Svetu Rusiju. Mesto gde mirno i srećno žive ljudi. Rusiju ispunjenu duhovnim i materijalnim vrednostima, kako je o tome sanjao sam blagoverni knez.

Crkva svetog Aleksandra Nevskog na Sahalinu ima neobičnu konstrukciju - visoku kamenu osnovu sa stepeništem i drveni vrh. Iz daleka podseća na carske palate iz 16. veka, karakteristične za tadašnju Rusiju. Pošto je na Sahalinu klima vlažna, opterećenje snegom i vetrom je veliko, a takođe je jaka sunčana aktivnost, obradu debala radili su u Finskoj po jedinstvenoj tehnologiji. Pri tome gotova debla su prebačena morem na ostrvo Sahalin. Podizanje crkve je trajalo nešto više od godinu dana. I isto toliko dugo uralski majstori su ručno rezbarili jedinstven ikonostas visok 7 metara, koji je nešto pre dolaska patrijarha Kirila bio postavljen u crkvi.

Poglavar RPC uvereni je da što više crkava bude podignuto na granicama Rusije, to bolje. Za vreme svog boravaka na Dalekom Istoku on je predložio da se na svakom ostrvu regiona, kako naseljenom, tako i za sada nenaseljenom, postave krstovi.

To je dobra istorijska tradicija. Crkva je uvek postavljala krstove tamo gde je živeo njen narod. I ova tradicija nije samo pravoslavna. Na primer, u Zapadnoj Evropi može se videti slično. Kada na najvišim alpskim vrhovima stoje krstovi, koje su postavili ovdašnji hrišćani. Uveren sam da je to povezano sa duhovnom potrebom ljudi i crkva će na sve načine da je podržava.

Danas se u Rusiji aktivno realizuje društveni dobrotvorni program Aleksandar Nevski, čiji su autori ruski fond Andreja Prvozvanog i centar Nacionalne slave Rusije. Program je priređen povodom 800-godišnjice svetog blagovernog kneza, koja će u Rusiji biti svečano obeležena 2020. godine.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.