Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 23:35

Četvrtkom u 9: Amerika i Kina - "predodređene" za rat

Jednom generalu američkog vazduhoplovstva intuicija govori da će Amerika zaratiti sa Kinom za dve godine. Jesu li ove dve zemlje predodređene da se sukobe oko Tajvana ili će talas koji će potopiti njihive odnose biti u Južnom ili Istočnom kineskom moru? Da li je od onoga na kopnu i moru izvesniji rat u sajber prostoru, da li su čipovi nova nafta koji će pokretati sukobe i stvarati nova neobična savezništva?
Američki general vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Majkl Minihan rekao je svojim podređenima da ima osećaj da će rat za Tajvan izbiti do 2025. godine i da američki vojnici u tom regionu treba da se pripreme da, ako zatreba, nanesu poraz Kini.

Profesorka FPN-a Dragana Mitrović smatra da nije izgledno da će doći do takvog razvoja situacije.
"Nije prvi put da se tako nešto najavljuje i sama sam imala prilike, kada sam bila na raznim istraživačkim putvovanjima i u raznim tink tenkovima, da čujemo da se iznose ovakve teze. Meni ne izgleda ni malo realistično, jer se SAD svakako ne bi upustile u avanturu da napadnu kontinentalni deo Kine da napadnu. Ako bi dobili bitku u vazduhu ili na moru, niko ne bi dobio, svi bi izgubili", kaže Mitrovićeva.
Novinar i diplomata Dragan Bisenić, s druge strane, ne može u potpunosti da isključi mogućnost sukoba. Ističe i da onaj ko zna da će biti rata, nastoji to da sakrije, a da onaj ko želi da omete planove, izlazi u javnost sa takvim pretpostavkama.
"Nije prvi put da se nagađa o eventualnom sukobu s nekom zemljom i Japan je pre 20 godina bio u istoj situaciji, ali Kina je nešto sasvim drugo. Da će za dve godine doći do sukoba je nerealno, ali ne bih potpuno isključio vojni sukob SAD i Kine u određeneim uslovima, naročito nakon svega što se dešava sa Ukrajinom i Rusijom", rekao je Bisenić.
Ono što je za Kinu apsolutno važno je politika jedne Kine, a SAD se, ističe Bisenić, drže negde između jedne ili dve Kine, što je strategija koja vodi u sukob.
Ni viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Jovan Čavoški ne može da isključi nikakav scenario. Smatra da su ovakve poruke, zapravo, testiranje saveznika i kineske reakcije.
Ukazuje da teba posmatrati ovu situaciju i kroz još jedan ugao - da je to birokratski sukob oko pitanja da li ići u akciju na Rusiju ili Kinu, odnosno na šta trošiti resurse.
Celu emisiju Četvrtkom u 9 pogledajte u video-snimku 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.